Mateja Vranovic i obitelj

Posjetila nas je najuzornija hrvatska seoska žena Mateja Vranović s obitelji

– Ja sam vam bole za delo, nemam mira sedeti, u maniri kajkavštine opisala se Mateja Vranović prigodom posjeta Centra za posjetitelje Med dvemi vodami sa suprugom i tri kćeri. Stoga je lako zaključiti kako je titula najuzornije hrvatske seoske žene stigla u prave ruke i to prvi put u međimurske.

Mateja Vranović s obitelji živi u Gardinovcu. Život na selu zahtjevan je kad se uz brigu za obitelj vrijeme s puno žara i strasti ulaže u proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda, bučinog ulja, heljdine kaše i meda. Rad na seoskom gospodarstvu kaže vrijedna Mateja, naporan je, ali i veseli kad se vide rezultati:

– U poslu smo od jutra do mraka. Ne može se mnogo planirati, jer se u tom poslu nikad  ne zna što nas sve može snaći, zbog klimatskih i drugih okolnosti. Teško se planira i godišnji odmor. Ovog smo ljeta uspjeli organizirati odlazak s djecom na more, jer nas je na imanju zamijenio njihov djed. Nadamo se da će i djeca uskoro moći ponekad pomoći, ali cure imaju svoje brojne školske obaveze. Radni dan počinje ujutro oko pola šest i traje sve do kasno navečer, ponekad i do 23 sata. Ovisi o dobu godine i obujmu posla. Zimi je manje posla, pa se tada više radi nešto u kući.

Ovogodišnje natjecanje za najuzorniju seosku ženu održalo se u Pitomači. Diljem svijeta se 15. listopada obilježava kao Dan seoske žene, pa se u Hrvatskoj već 21 godinu za redom održava izbor za Najuzorniju seosku ženu. Naša kandidatkinja prijavila se temeljem poziva koji je opazila na društvenoj mreži, Facebooku. Odlučila se prijaviti ne znajući što je sve čeka na natjecanju.  A natjecanje je bilo, kako uz smiješak kaže, i više nego dinamično:

– Sve je bilo uzbudljivo. Bilo je i suza i smijeha. Dok smo odijevale narodne nošnje i obilazile pozornicu to je nekako išlo svojim tokom, ali kako se sam tijek natjecanja zahuktavao to je bivalo sve napetije. Osim međimurske narodne nošnje predstavila sam i tradicionalne međimurske kolače, sireve odnosno turoše, meso z tiblice i bučino ulje. U prezentaciji su mi pomogli i članovi Zrinske garde. Bila sam neopisivo sretna kad su me proglasili pobjednicom. Da bi se uopće moglo konkurirati na ovom natjecanju, žena se treba baviti nekom poljoprivrednom djelatnošću, raditi rukotvorine ili nešto proizvoditi, zatim imati lijepo uređenu okućnicu, njegovati tradiciju, obiteljski život i dom, ali imati i hrabrost, želju i volju sve to raditi. Zahvalna sam obitelji na velikoj potpori za ovo natjecanje. Bila sam najmlađa među 19 prijavljenih kandidatkinja iz 16 hrvatskih županija, i s ponosom sam predstavila sve što radim.

Međimurje će zahvaljujući Mateji sljedeće 2022. godine biti domaćin 22. izbora za Najuzorniju seosku ženu. Mjesto gdje će se natjecanje održati još nije definirano, ali sve će se dogovoriti s Međimurskom županijom. Ali vremena za lovorike i za slavlje u obitelji Vranović nema previše. Svakodnevni ritam života na seoskom imanju nameće brojne obaveze, a kako se bliže božićni i novogodišnji blagdani u njihovom će domu uskoro zamirisati i prvi kolačići:

– Počeli smo s izradom adventskih vjenčića i pečenjem malih kolačića. Osobno u vrijeme do Božića imam najviše posla oko sireva tako da sam najviše posvećena tome. Dok to sve riješim onda s curama počnem peći suhe kolače. Održavamo tradiciju božićnih običaja. Na Božić nosimo slamu u kuću, stavljamo je na stol i pod stol, idemo na polnoćku, poslije polnoćke na stolu je hladnetina i čurke. Peče se purica i sve drugo prema običajima. Kiti se božićno drvce, radimo ukrase, u čemu cure najviše uživaju. Rodom sam iz Zagorja, u Međimurje sam došla za snehu. Mama mi je iz Kotoribe, pa mi svi ti međimurski običaji nisu strani, mada je u Kotoribi malo drugačije nego ovdje u Gardinovcu. Bitno je da se običaji ne zaborave i da se njeguju.

Obitelj Vranović s veseljem je razgledala Centar Med dvemi vodami. Istakli su kako je sve moderno napravljeno, a opet da se u galerijama prožimaju sve prirodne ljepote i tradicije Međimurja. Iznenadilo ih je koliko je puno truda uloženu u osmišljavanje i postav ovog Centra.

 

Razgovarala: Mateja Horvat
Foto: Mateja Horvat
Intervju pripremila: Roberta Radović

Mateja Vranovic
Preslik iz knjige dojmova u Centru Med dvemi vodami

 

Mateja Vranovic i obitelj
Za potrebe fotografiranja nakratko su s lica maknute i zaštitne maskice

Share on facebook
Facebook