Anđelko Borkovici Borislav Aleraj

Velike penjačke priče Borislava Aleraja

Iako knjiga autora Borislava Aleraja nosi naziv Alpinist – Male penjačke priče posjetitelji kulturnog programa u Centru Med dvemi vodami u Križovcu imali su iz prve ruke priliku čuti velike priče ovog hrvatskog “alpinističkog vuka”. Domaćin putopisno-književne večeri  i predstavljanja knjige Alpinist bila je Javna ustanova Međimurska priroda, a program je organiziran u suradnji s nakladnikom knjige i vodećim hrvatskim izdavačem za putopisna djela Libricon.

Gost programa u dvorani Kukuvija dr. Borislav Aleraj je Zagrepčanin i specijalist epidemiologije u mirovini. Ali nimalo ne miruje ni dandanas nakon što u svojoj alpinističkoj “putovnici” ima upisano ispenjanih više od 400 smjerova, od toga 73 prvenstvena.

Član je Alpinističkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta Velebit iz Zagreba od 1966. godine i član zagrebačke stanice Hrvatske gorske službe spašavanja s više od 50 godina staža. Odgojio je generacije hrvatskih alpinista radeći kao instruktor na brojnim alpinističkim školama i ledenjačkim tečajevima. Većina planinara ga zna i prepoznaje pod nadimkom Akac. Ovog je proljeća i u Čakovcu održao s kolegama iz HGSS-a dvodnevnu edukacija za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi na kojem su sudjelovale i djelatnice Međimurske prirode (više vidi OVDJE). Čakovec nosi u posebnoj uspomeni jer je upravo u tom gradu služio vojni rok tadašnje države, a kako je i vrsni gimnastičar trenirao je u vrijeme vojne službe i u tadašnjem gimnastičkom klubu “Partizan” Čakovec.

Zvonimir Jembrih i Borislav Aleraj
S gostom putopisne večeri Zvonimir Jembrih koji je od Aleraja učio penjanje u snijegu i ledu

Alpinist Aleraj autor je brojnih članaka za časopis Naše planine, danas Hrvatski planinar i Priroda. Manje je poznata činjenica kako je jedan od inicijatora i osnivača Alpinističke muzejske zbirke smještene u Zavičajnom muzeju u Ogulinu. Autor je četiriju planinarskih knjiga: Penjanje u snijegu i ledu, Život gorskog spašavatelja, Povijest stanice HGSS-a Zagreb i Klek – stijene, penjači. Kako ističe za njega je alpinizam sloboda u svakom smislu riječi. Na kraju inspirativnog druženja brojni posjetitelji poželjeli su u svojoj knjižnici imati knjigu Alpinist s potpisom autora, ali i također fotografiju s ovom legendom hrvatskog alpinizma.

Borislav Aleraj Akac u Centru Med dvemi vodami
Ravnatelj Međimurske prirode Siniša Golub prigodnim riječima uveo je posjetitelje u inspirativnu književnu večer

Borislav Aleraj u Centru Med dvemi vodami

Velike penjačke priče Borislava Aleraja

Borislav Aleraj Akac u Centru MDV

Share on facebook
Facebook