Alpinist

Borislav Aleraj legenda hrvatskog alpinizma u Centru Med dvemi vodami

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu nastavlja s organizacijom kulturnih programa na temu prirode. Nova putopisno-književna večer održat će se u srijedu 3. studenoga. Početak je zakazan za 18 sati uz slobodan ulaz. Gostuje legenda hrvatskog alpinizma Borislav Aleraj Akac.

Tijekom svoje alpinističke karijere više se posvetio otkrivanju netaknutih stijenskih linija u Hrvatskoj nego skupljanju penjačkih trofeja u inozemstvu, a penjačkim „uspjesima“ često je pretpostavljao podučavanje novih generacija i nesebičan rad u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, čiji je član već više od 50 godina. Zbog toga ga brojni hrvatski alpinisti smatraju svojim učiteljem i alpinističkim uzorom i pamte kao autora nekih od danas najpopularnijih alpinističkih smjerova u domaćim stijenama. Popularizaciji alpinizma i planinarenja doprinio je i brojnim tekstovima za časopise Hrvatski planinar i Priroda te autorstvom četiriju knjiga. Dobitnik je najviših priznanja Hrvatskoga planinarskog saveza i njegov je počasni član.

Alpinist

U knjizi Alpinist Akac u formi kraćih priča, grupiranih u desetak tematskih cjelina, prisjeća se najzanimljivijih trenutka svoje alpinističke karijere i vraća nas u romantično vrijeme klasičnog alpinizma, u vrijeme kada je prijateljstvo bilo važnije od ostvarenoga alpinističkog cilja i kada se u planinu išlo bez obzira na vremensku prognozu. Ovo je, kako piše autor u uvodu, knjiga o planinama, njihovu stjenovitom licu i o ljudima koji ih posjećuju i vole na poseban način, knjiga u kojoj nema mnogo herojskih i dramatičnih trenutaka, ali knjiga iz čijeg se svakog retka osjeća da je njegov alpinistički život, takav kakav je, autoru pružio neizmjerno zadovoljstvo.

Tekstu je pridodano stotinjak crno-bijelih i kolor fotografija u boji koji živo dočaravaju život jedne od najuspješnijih ali i najomiljenijih ličnosti na hrvatskoj alpinističkoj sceni.

Share on facebook
Facebook