kratke setnje u proslost

„Kratke šetnje u prošlost‟ u Centru Med dvemi vodami

Jesen je idealna za putopisno-književne večeri. Centar za posjetitelje Med dvemi vodami stoga nastavlja s organizacijom kulturnih programa upravo u tom „štihu‟. U srijedu 13. listopada održat će se putopisno-književna večer „Kratke šetnje u prošlost‟. Gosti i autori su Lara Černicki i Stašo Forenbaher. Predstavit će knjiguKratke šetnje u prošlost‟ koja je svojevrsni kulturno-povijesni vodič za hodače uz projekciju fotografija.

Putopisno-književna večer je zakazana za 18 sati u dvorani „Kukuvija‟ Centra Med dvem vodami u Križovcu. Ulaz je slobodan. Program je odabran temeljem Natječaja za kulturne programe na temu „Priroda Hrvatske‟ za izvedbu u 2021. godini koji je provela Javna ustanova Međimurska priroda.

Djelo je objavio Libricon, vodeći izdavač putopisnih i pustolovnih izdanja.

O autorima

Prof. dr. Stašo Forenbaher (Zagreb, 1957.) na Sveučilištu u Zagrebu diplomirao građevinarstvo (1981.), te diplomirao (1986.) i magistrirao (1989.) arheologiju. Stekao doktorat znanosti iz područja antropološke arheologije (1997.) na Southern Methodist University u Dallasu (Texas, SAD). Radi kao znanstveni savjetnik pri Institutu za antropologiju u Zagrebu, te predaje na studiju antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je četiri znanstvene knjige i preko stotinu znanstvenih i stručnih radova u domaćim i stranim časopisima, te jedan prijevod udžbenika.
Autor je brojnih popularno-znanstvenih članaka koji su objavljivani u dnevnoj štampi i mjesečnim časopisima, koautor je scenarija popularno-znanstvenog filma Tajna Spile Nakovane (ArtFilm, Zagreb, 2001.) te je suradnik na brojnim emisijama Obrazovnog programa HRT-a.
Napisao je pet popularno-znanstvenih knjiga: Kratke šetnje u prošlost, 2019; Starim cestama preko Velebita, 2016., Starim cestama do mora, 2012., Drvene crkve između Save i Kupe, VBZ, 2008. (sve tri s L. Černicki) te Spila Nakovana: Ilirsko svetište na Pelješcu, 2003. (sa T. Kaiserom)

Lara Černicki (Zagreb, 1962.) diplomirala je poljski i ruski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Više godina radila kao prevodilac. Od 2004. godine piše članke o kulturnim, povijesnim i prirodnim zanimljivostima vezanim za našu zemlju. Dosad objavila ukupno šezdesetak članaka u časopisima Meridijani, Hrvatska vodoprivreda, Euro City, Hrvatske šume, Ekorevija, Turist plus, u ediciji Biseri Jadrana te slovenskom časopisu Svet & Ljudje. Bila je pomoćni suradnik pri izradi Hrvatskog enciklopedijskog rječnika u izdanju Novog Libera, Zagreb 2002. U Zagrebu, Orebiću i Dubrovniku ostvarila je pet samostalnih izložbi fotografija.
Autorica je pet publicističkih knjiga: Kratke šetnje u prošlost, 2019; Starim cestama preko Velebita, 2016.; Starim cestama do mora, 2012., Drvene crkve između Save i Kupe, 2008. (sve tri s S. Forenbaherom) te Samoniklo cvijeće grada Zagreba, 2006.

„Kratke šetnje u prošlost‟ u Centru Med dvemi vodami

O knjizi

Lara Černicki i Stašo Forenbaher su se kroz dosadašnji zajednički rad i četiri objavljene knjige dokazali kao izvrsni poznavatelji hrvatske kulturne-povijesne i prirodne baštine, kao predani istraživači i kao vješto pisci koji kod čitatelja pobuđuju strast za istraživanjem manje poznatog. Njihova zadnja knjiga, Kratke šetnje u prošlost može se smatrati svojevrsnim kulturno-povijesnim vodičem za hodače i namijenjena je svima koji svoje odlaske u prirodu žele obogatiti otkrivanjem tragova prošlosti.

Knjiga se sastoji od 25 poglavlja, a svako od njih obuhvaća jednu malu zemljopisnu cjelinu nazvanu po mjestu ili području iz kojih polaze pješački izleti koji za cilj, osim samog kretanja u prirodi, imaju i obilazak nekog kulturno-povijesnog spomenika. Poglavlja započinju povijesnom pričom o ljudima i događajima vezanima uz taj kraj, a potom slijedi kratki prikaz ishodišnog mjesta i njegovih znamenitosti. U glavnom dijelu poglavlja opisane su dvije ili tri šetnje koje vode do nekih od znamenitosti spomenutih u uvodnoj priči. Za svaku šetnju navedeni su osnovni podaci – trajanje, duljina, visinska razlika, najpogodnije vrijeme, upozorenja te zanimljivosti blizini.

Knjigom Kratke šetnje u prošlost obuhvaćena je pozamašna povijesna i arheološka baština Hrvatske: mnoštvo srednjovjekovnih utvrda, dvoraca i starih gradova; crkve, kapelice i samostani; prapovijesna, grčka, rimska i srednjovjekovna arheološka nalazišta; stare solane, kamenolomi, rudnici, svjetionici, groblja, mirila i stupovi srama. Čitatelji će uz pomoć ove knjige do svih njih stići pješice, ponekad cestama sagrađenim u prošlim stoljećima, a ponekad još starijim karavanskim putevima i stočarskim stazama.

Svojim izborom autori su pokušali obuhvatiti sve krajeve Hrvatske, dajući pri tome prednost odredištima čije vrijednosti nisu dovoljno poznate. Nastojali su da šetnje budu podjednako privlačne izletnicima različitih interesa i sklonosti, kako ljubiteljima prirode i planinarima tako i onima koje zanimaju povijest i starine, da budu dostupne starima i mladima, planinarima i onima bez planinarskog iskustva, obiteljima s djecom i usamljenim šetačima. Za najveći dio šetnji čitatelju neće biti potrebna posebna oprema, velika fizička pripremljenost i puno vremena – dovoljni su jedna sunčana nedjelja, sklonost prema skitanju i malo avanturističkog duha. U tom smislu ova je knjiga prikladna za gotovo svakog hodača.

Share on facebook
Facebook