Lea Šprajc i Janja Kovač

„Cug mašina fučnula‟ u Centru Med dvemi vodami

Riječju i pjesmom publika u Centru Med dvemi vodami u Križovcu je u srijedu 30. lipnja otputovala u vrijeme kad je „cug mašina fučnula” u Međimurju. Etnologinje Lea Šprajc i Janja Kovač predstavile su svoj autorski projekt i glazbeno predavanje „Štreka – metalna kralježnica Međimurja‟. Ovaj je program premijerno izveden u rujnu 2020. godine u sklopu projekta “Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier” u Čakovcu, a sad je gotovo godinu dana kasnije predstavljen u Centru Med dvemi vodami u Križovcu. Emotivnim i poučnim kolažem autorice su publiku uvele u vrijeme dolaska željeznice u Međimurje. Prema kazivanjima starijih djeca su ovo tehnološko čudo komentirala: – Mama, mama videl sam kak’ velki šporhet vleče velkoga ormara!

Lea Šprajc i Janja Kovač
U svom predavanju dotakle su se i grofova Feštetića i lugarskih obitelji

Publiku su podsjetile i na 24. travnja 1860. godine kada je prvi vlak hrvatskim područjem prošao upravo dionicom Kotoriba-Čakovec-Macinec koja i jest najstarija hrvatska pruga.

Upravo ova 2021. godina proglašena je Europskom godinom željeznice s ciljem da se suvremeno društvo usmjeri više koristiti željeznički putnički prijevoz što bi utjecalo na smanjenje onečišćenja okoliša prije svega zbog prekomjernog putničkog prijevoza automobilima. Stoga se glazbeno predavanje „Štreka‟ idealno uklopilo u promoviranje željeznice kao odlične alternative prijevoza putnika.

Više o projektu i radu autorica saznajte na njihovoj stranici izpera.com. Ve. Iz pera znatiželjnih umova” zajednički je projekt Janje Kovač i Lee Šprajc, osmišljen kao platforma za objavljivanje popularno-stručnih tekstova o tradiciji, kulturi i umjetnosti Međimurja.

Program je izabran za izvedbu u ovoj godini temeljem Natječaja za društveno-kulturni i umjetnički program na temu „Priroda Hrvatske‟. Provela ga je Javna ustanova Međimurska priroda koja je i bila domaćin događaja. Serijal kulturnih programa u kojima je fokus priroda i njezina zaštita Međimurska priroda nastavlja u rujnu.

„Cug mašina fučnula‟ u Centru Med dvemi vodami

„Cug mašina fučnula‟ u Centru Med dvemi vodami

„Cug mašina fučnula‟ u Centru Med dvemi vodami

 

Share on facebook
Facebook