Šestogodišnji Roko: – Kad bi se more isušilo…

Znatiželja se često u znanstvenim istraživanjima spominje kao odlična osnova za stjecanje znanja kod djece, ali i odraslih. Ključna je za proces učenja, ali i za druge domene življenja. Nedavno je u obilazak našeg Centra za posjetitelje s bakom došao šestogodišnji dječak Roko.

Njegova znatiželja izvirala je iz svakog komentara, pogleda na hotel za kukce, video film ušća Mure u Dravu, slušanja glasanja ptica… Roko je svestran dječak. Ove jeseni će u školu, a rječnik i njegovo poznavanje prirode i društva fascinantno je.

Podijelio je s nama svoja promišljanja: – Znaš, ja sam ti iz Donjeg Kraljevca. Ali sam došao kod bake u Podturen na ferje. Mene ti zanima svemir, životinje, sport, planinarenje… Mt. Everest nije najviša planina. Kad bi se more isušilo vulkan Mauna Kea na Havajima bio bi najviša planina. Volim sport, volim crtati. Ja sam jedini u vrtiću znao tko su Plenković i Milanović…”

Šestogodišnji Roko: - Kad bi se more isušilo...

Osvojio nas je Roko svojom duhovitošću i britkim zaključcima. Odlično se zabavio u našem Centru. Ispripovijedao nam je svoju priču o dabru, a od nas je saznao priču o legendarnom hrastu Adamu. Naravno, znao je da šume proizvode kisik i da ih trebamo čuvati. Na kraju se poigrao na igralima našeg mini adrenalinskog parkića.

I dok su njegove znatiželjne oči i vedar duh kružile galerijom Mura i Drava te brvnarom Moj hrast Adam, postali smo i mi sami oduševljeni  što su djeca, naše nove generacije poput malih spužvica koje neumorno upijaju znanja i pojmove te oštroumno zaključuju o stvarima, društvu, prirodi i svijetu oko njih. Želimo da ih sve, kao i Roka, znatiželja prati cijeli život.

 

Šestogodišnji Roko: - Kad bi se more isušilo...

Share on facebook
Facebook