INFO: posjet Matulovom gruntu

U srijedu 10. ožujka 2021. godine otvoren je Edukacijsko-istraživački centar Matulov grunt u naselju Frkanovec. Grunt se nalazi u srcu gornjeg Međimurja na adresi Frkanovec 30. Ruševna tradicionalna međimurska “hiža” obnovljena je kao edukacijsko-istraživački centar u kojem se interpretiraju zaštićeni leptiri plavci te suživot čovjeka i prirode. Stanište leptira plavaca nalazi se na širem području kako Matulovog grunta tako i spomenika prirode Bedekovićeve grabe, ujedno je to područje ekološke mreže Natura 2000.

Matulov grunt sadrži prostor za boravak i stvaralački rad, stalni interpretacijski postav o livadama i leptirima gornjeg Međimurja, kao i prostor za predavanja i radionice. Osmišljen je kao rezidencija za prirodoslovce, istraživače, ali i umjetnike. Matulov grunt koristit će se tijekom proljetnog i ljetnog razdoblja, točnije od 15. travnja do 15. listopada.

Tijekom razdoblja korištenja veći dio vremena u njemu će boraviti rezidenti: pisci i istraživači koji istražuju sastavnice prirode na području Međimurske županije. Na samom otvaranju Matulovog grunta potpisan je sporazum s Društvom hrvatskih književnika te će nekoliko rezidenata godišnje biti na rezidenciji te će tijekom boravka organizirati predstavljanje svojih radova široj publici. Tijekom boravka rezidenata neće biti moguć klasičan posjet Matulovom gruntu.

Također, tijekom godine Međimurska priroda će u suradnji s udrugama i drugim institucijama organizirati radionice čiji sadržaj će biti usko vezan uz tradicionalne djelatnosti Međimurja, a moći se održavati i organizirati skupštine, sastanci, radionice do maksimalno 16 osoba. Organizirat će se i dani otvorenih vrata kada će svi zainteresirani pojedinci moći prošetati skrivenim kutcima stare hiže i preše.

Posjetiti Matulov grunt i obići “gruntište” možete samostalno bilo kada, ali samo izvana. Posjetitelji mogu u sklopu grunta istražiti i pročitati nekoliko info ploča, sjediti na klupama te si na obližnjoj livadi samostalno organizirati piknik.

Za najavu i rezervaciju posjeta te dogovor oko organizacije događanja (rezidencija, radionica, skupština, sastanka i ostaloga) javite se na broj telefona 095 928 4145 (Ivana Rojko) ili putem e-pošte: medjimurska.priroda@gmail.com

Zaključimo kratko i jasno: Matulov grunt možete obići samostalno, ali samo grunt bez ulaska u unutrašnjost objekta. Za detaljniji razgled potrebna je najava ili dolazak na javna događanja. 

P.S. Pitate se gdje se nalazi Spomenik prirode Bedekovićeve grabe u odnosu na Matulov grunt? Smješten je između naselja Lopatinec i Mali Mihaljevec, zračne udaljenosti 2,5 kilometara od Matulovog grunta i 10 minuta vožnje (5,5 km lokalnom cestom).

Share on facebook
Facebook