Noć ima uši!

Međunarodna noć šišmiša 01
Spremni ste za Noć šišmiša?

 

Zapliću se u kosu? Piju krv? Imaju veze s miševima? Ne, ne, ne…To su tek predrasude o šišmišima, letećim sisavcima. Optuženi su i kao krivci za Covid 19. Jesu li ili nisu, saznajte u zanimljivom članku autorice Ivane Rojko OVDJE. Sve europske vrste šišmiša su kukcojedi. Šišmiš prosječne veličine tijekom jedne noći pojede čak više tisuća kukaca. U svijetu sisavaca jedinstveni su zbog sposobnosti leta. Za orijentaciju i lov koriste eholokaciju, ali i vid koji je prilagođen malom intenzitetu i količini svjetlosti. Njihov izmet je koristan kao izvrsno i skupocjeno eko gnojivo.

Najugroženija su skupina sisavaca i posljednjih nekoliko desetljeća zabilježen je značajan pad brojnosti populacija šišmiša. Ugroza dolazi zbog nekoliko razloga. Prije svega zbog nestanka i uništavanja prirodnih obitavališta i lovnih područja, zatim zbog prekomjerne uporabe pesticida ili uporabe zakonom zabranjenih pesticida, sindroma „bijelog nosa‟ odnosno gljivične infekcije koja kod šišmiša uzrokuje iscrpljenost i dehidraciju, od čega jedinke u konačnoci većinom ugibaju.

Kako bi se javnost poučila i informirala o značaju uloge ove vrste u ekosustavima i potrebi njihova očuvanja i zaštite, od 1997. godine pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS) obilježava se Međunarodna noć šišmiša, a Hrvatska je članica Sporazuma od 2000. godine. Zadnji vikend u kolovozu posvećen je stoga obilježavanju Međunarodne noći šišmiša. Ovog ljeta to je subota 29. kolovoza.

Povodom obilježavanja Međunarodne noći šišmiša Međimurska priroda i Centar za posjetitelje Med dvemi vodami Križovec poklonit će ovog vikenda posjetiteljima blokić za pisanje nazvane „Noć ima uši‟ s ilustracijom šišmiša. U subotu i nedjelju, 29. i 30. kolovoza, deset prvih posjetitelja primit će za uspomenu ovaj prigodan suvenir na dar. Radno vrijeme Centra subotom i nedjeljom je od 10 do 17 sati. Stručno vođenje kroz postav je u oba dana u 15 sati.

Share on facebook
Facebook