Školsko zvono nakon četrdesetak godina ponovo u Križovcu?!

školsko zvono obitelj Horvat
Danica Turk, volonterka Jana Golub, supružnica Rozalija i Gustav Horvat, Mihaela Mesarić

Bliži se nova školska godina. Učenici, nastavnici i roditelji nadaju se normalizaciji nastave. Nitko ne želi više ponavljanje scenarija nastave on line zbog epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19. Toliko neizvjesnosti i nedoumica oko početka nove školske godine već dugo nije bilo. Slažu se u tome ovih dana i posjetitelji Centra za posjetitelje Med dvemi vodami, posebice starije generacije mještana Križovca, Miklavca i Ferketinca.

Naime zgrada u kojoj se danas nalazi Centar nekad je bila dio posjeda grofova Feštetića, a nakon toga, već od početka dvadesetog stoljeća
u njoj je djelovala Državna pučka škola. Povijesni zapisi ističu kako je školu u ovoj zgradi 1939. godine pohađalo čak 226 učenika (izvor podataka: OŠ Mursko Središće, Ivan Leček). Bilo je to i sjedište Narodne šestogodišnje škole Križovec, a gotovo do kraja šezdesetih godina ovdje se održavala i nastava za učenike viših razreda. Škola je zatvorena 1976. godine. Zgrada je nakon toga dugi niz godina bila neiskorištena. Godine 2007. postaje sjedište Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Sredinom lipnja ove godine u njoj je otvoren i Centar za posjetitelje Med dvemi vodami. Na svečanosti otvaranja jedan od posljednjih učitelja u nekadašnjoj školi Mladen Grubić prisjetio se uspomena na tadašnji školski ustroj (više pogledajte OVDJE). Školske uspomene s nama rado podijele i naši posjetitelji:

– Da, ovdje gdje je sada blagovaonica, nekada je tu bila školska kuhinja. Ovdje su bila dva razredna odjeljenja. Napravili ste sve tlocrtno kako je nekad bilo. Komentiraju mještani Križovca.

Školsko zvono nakon četrdesetak godina ponovo u Križovcu?!
Staro metalno zvono postalo je dio interpretacije o povijesti zgrade Centra Med dvemi vodami

 

Posebnu relikviju prigodom posjeta Centru donijeli su supružnici Rozalija i Gustav Horvat iz Čakovca. Na njihovu zamolbu u razgled novog postava dovela ih je Danica Turk, djelatnica Međimurske prirode.  S njima je stigao i vrijedan poklon – nekadašnje metalno školsko zvono. Koristilo se u vrijeme rada Područne škole Križovec. Iako u godinama, supružnici Horvat sjetili su se zbornice i učionica školskih zgoda vezanih u pčelinjak, drvarnicu, javor…Kažu, uživali su u đačkom dobu potvrđujući staru izreku – Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba. Kroz postav ih je provela Mihaela Mesarić, stručna voditeljica Međimurske prirode.

školsko zvono obitelj Horvat
Supružnici Horvat u razgledu galerije Drava

Od srca darovano zvono stručni interpretatori koriste u poučnom i zabavnom dijelu predstavljanja Centra Med dvemi vodami. Zvuk metalnog zvona, najviše uveseljava djecu, a starije generacije s nostalgijom podsjeća na lijepe školske dane i uspomene.

 

 Danica Turk
Kako se nekad zvonilo za početak ili kraj školskog sata demonstira Danica Turk

školsko zvono Križovec

školsko zvono obitelj Horvat

Školsko zvono nakon četrdesetak godina ponovo u Križovcu?!

Školsko zvono nakon četrdesetak godina ponovo u Križovcu?!

Share on facebook
Facebook