Rijeka Mura

Neka se uvijek čuje glas za očuvanje rijeka!

Pristup pitkoj vodi prema procjenama nema čak više od milijardu ljudi. Prstom će se u ovu tematiku zasigurno uprijeti diljem svijeta upravo na datum 14. ožujka kada se obilježava Međunarodni dan rijeka. Osim što pružaju pitku vodu, rijeke su prirodno stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta, a također su i značajan ekonomski resurs. Međunarodni dan rijeka već 26 godina okuplja i potiče zainteresiranu javnost u provedbi raznovrsnih akcija i događanja za rijeke, kao bi se podigla svijest o njihovu značaju. S obzirom na to da rijeke utječu na živote ljudi, svi bi trebali imati pravo glasa o odlukama koje utječu na rijeke te imati pristup edukacijama na temu povezanosti čovjekovih aktivnosti i zdravlja vodenih ekosustava. Jer upravo se edukacijom mogu potaknuti pozitivne promjene u ponašanju i praksama s ciljem osiguranja dugoročne održivosti rijeka. Na mrežnoj stranici Međimurske prirode također se može pročitati korisna i zanimljiva objava na temu povezanosti šuma, rijeka i čovjeka.

Neka se uvijek čuje glas za očuvanje rijeka!

“Čovjek i rijeka”

Kako se Međunarodni dan rijeka koristi za organiziranje događanja u domeni zaštiti rijeka, primjerice čišćenje rijeke, internetske webinare ili samo šetnje rijekom, Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu poziva na šetnju poučnom stazom „Čovjek i rijeka‟ koja je postavljena i otvorena 18. travnja prošle godine. Što je potrebno znati o stazi?

Sadrži interpretacijske ploče koje će posjetitelja vratiti u prošlost kada je uz Muru pasla stoka te se vadio ugljen. Šetače upoznaje sa sadašnjim i prošlim uslugama ekosustava. Staza oslikava tradiciju i vrijednosti prošlih naraštaja. Proteže se od polazne točke kod Centra za posjetitelje Med dvemi vodami do obale Mure i na njoj posjetitelje dočekuje deset poučnih postaja koje svjedoče o odnosu čovjeka i rijeke tijekom stoljeća. Staza je duga 1.500 metara i mogu je obilaziti svi koji vole provoditi vrijeme na otvorenom, od djece do rekreativaca i umirovljenika. Autorica staze je Mateja Horvat iz Čakovca, i osmišljena je u sklopu njezinog diplomskog rada obranjenog u veljači 2023. godine pri Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom prof. dr. sc. Nenada Buzjaka i dr. sc. Mihaele Mesarić.

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode poručuje: Neka se uvijek čuje glas za očuvanje rijeka!

poucna staza covjek i rijeka (27)_resize

Share on facebook
Facebook