Zoran Novak

Zoran Novak snimio je iznad Međimurja komet Nishimura

Čakovčanin Zoran Novak, fotograf je i predsjednik Astronomskog društva VEGA Čakovec. S članovima društva pokrenuo je početkom studenog specijalizirani časopis VEGA HORIZONTI. U fokusu časopisa je problematika svjetlosnog onečišćenja. Časopis ima digitalni karakter, a prvi broj je objavljen i u tiskanom obliku. Jedan od autora tekstova jesu i djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. U prvom broju autorica teksta bila je Ivana Rojko.

Tekstove prate i fotografije, a Zoran ističe složenost fotografiranja neba:

– Astrofotografija zahtijeva kombinaciju vještina i znanja o digitalnoj fotografiji, o nebu i nebeskim pojavama, o teleskopima, ali i puno strpljenja i neprospavanih noći, a prije svega pokazuje zaljubljenost autora u astronomiju. Iza svake astrofotografije stoji nekoliko sati snimanja i obrade. Fascinantan je rezultat koji se može postići opremom koja je danas dostupna svima.

Komet Nishimura putuje prema Suncu i prolazi pokraj Zemlje jednom u 435 godina. U Hrvatskoj je bio vidljiv, a pojedini astronomi su ga uspjeli i fotografirati. Među njima je i Zoran Novak, pa smo upravo tu njegovu fotografiju odabrali za fotografiju mjesec.

Između ostalog, Zoran Novak je autor fotografije dvorca Bela, koju je prije nekoliko godina nagradio časopis National Geographic Hrvatska gdje je između 1500 pristiglih radova osvojila treću nagradu. Redovito objavljuje svoje fotografije u časopisu Čovjek i svemir Zvjezdarnice Zagreb te na domaćim i stranim portalima vezanima za astronomiju.

dvorac Bela - autor Zoran Novak
Dvorac Bela – autor fotografije Zoran Novak

Za fotografiju mjeseca odabrana je Zoranova fotografija kometa C/2023P1 (Nishimura) snimljena 7. rujna 2023. iznad Međimurja.

Imate li i vi svoje fotografije prirode Međimurja koje bi rado podijelili sa zainteresiranom javnošću pošaljite ih putem obrasca fotografija mjeseca na mrežnoj stranici Javne ustanove Međimurska priroda ili na mrežnoj stranici Centra za posjetitelje Med dvemi vodami TVOJ DOŽIVLJAJ.

Komet C2023P1 - autor Zoran Novak
Komet C/2023P1 (Nishimura) snimljen 07.09.2023. iznad Međimurja. (autor fotografije: Zoran Novak)
Share on facebook
Facebook