Povezujemo se i stvaramo nove ideje, programe i projekte!

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode 2022. godine pokrenula je projekt suradnje i umrežavanja škola u obuhvatu područja Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, s ciljem kvalitetnije edukacije djece i mladih o zaštiti prirode. Nazvan je Zajednica škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Međimurske županije.

Cilj projekta je umrežiti sve zainteresirane škole pri osmišljavanju i provođenju aktivnosti u zaštiti prirode. U prvoj fazi provedbe projekta odabrano je sedam međimurskih osnovnih škola koje su već i dosad u svojim aktivnostima stavile naglasak na ekologiju, zaštitu prirode i održivi razvoj. Škole začetnice ovog projekta su: OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Mursko Središće, OŠ Domašinec, OŠ Hodošan, OŠ Donja Dubrava, OŠ Orehovica i OŠ Jože Horvata Kotoriba.

Tematika u prošloj školskoj godini (2022./2023.) bile su Vode zavičaja, a brojne aktivnosti koje smo provodili možete pogledati na sljedećem linku: https://shorturl.at/apwG6

Što nas očekuje u novoj školskoj godini?

Nova tematika kojoj ćemo se posvetiti su divlji oprašivači, skupina životinja kojoj se u zadnje vrijeme pridaje sve više pažnje. Glavni razlog za ovaj interes su znanstvene činjenice da oprašivači u mnogim dijelovima svijeta nestaju – njihova raznolikost i brojnost se smanjuju.

radionica

Nova školska godina 2023./2024. aktivno je započela posjetom mobilnoj izložbi Diverterra održanoj u Kotoribi sredinom rujna koja je svojom jednostavnošću i praktičnošću zadivila i male i velike.

izlozba Diverterra

Kako bismo doprinijeli očuvanju oprašivača, školarce ćemo kroz različite radionice educirati o važnosti oprašivača u brojnim uslugama ekosustava, a konkretna akcija bit će postavljanje hotela za korisne kukce u dvorištu svih škola članica Zajednice škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Prva dva hotela već su postavljena u sklopu OŠ Domašinec i PŠ Dekanovec.

Ove godine Zajednica škola bit će dio jednog međunarodnog projekta. U suradnji s Parkom prirode Goričko iz Slovenije, Nacionalnim parkom Őrség iz Mađarske i Parkom prirode Raab iz Austrije sudjelovat će u likovnom natječaju na temu bioraznolikosti livada svojeg zavičaja. Učenici će istraživati bogatstvo livada u proljeće i različitim likovnim tehnikama naslikati željenu biljnu ili životinjsku vrstu na livadi. Rezultati natječaja bit će predstavljeni na Dan zaštite prirode 22. svibnja 2024., kada će se održati i stručni skup za članice Zajednice škola Rezervata biosfere na kojem će svaka škola predstaviti aktivnosti koje su učenici proveli s ciljem zaštite prirode u svom zavičaju.

Školsku godinu zaokružit ćemo studijskim putovanjem za koordinatore Zajednice škola u posjetiteljski centar Dravska priča u Noskovcima (Virovitičko-podravska županija).

Učenici sa svojim koordinatorima uključivat će se i u brojne akcije koje provodi Međimurska priroda, s naglaskom na volontersku akciju spašavanja vodozemaca, promatranje ptica i druge.

Zašto se uključiti u Zajednicu škola?

Osim što aktivno sudjelujemo u očuvanju i zaštiti prirode, još više od toga stvaramo međusobna prijateljstva, suradnje, umrežujemo se, stvaramo nove zajedničke ideje i projekte i tako pridonosimo boljem odnosu čovjeka, prirode i društva.

tekst: Sara Kočiš

 

logo Zajednica skola RBMDD

Share on facebook
Facebook