Tijekom srpnja je LAG Međimurski doli i bregi uz inicijativu Turističke zajednice Međimurske županije organizirao Tečaj interpretacije baštine. Petodnevni tečaj je verificiran od strane organizacije Interpret Europe i svi polaznici koji uspješno završe tečaj dobivaju certifikat Interpretatora baštine. Međimurska priroda je kao ustanova na tečaj poslala svog najnovijeg člana, Karla Šafarića, kako bi unaprijedio svoje znanje i način interpretacije prirodne baštine.

Tečaj je bio podijeljen na dva dijela: 1. i 2. srpnja se održao na lokaciji Holiday home Lina, a drugi dio 15. – 17. srpnja u Bajkovitoj šumi u Lopatincu. Kroz niz predavanja i radionica polaznici su upoznali osnovne koncepte interpretacije baštine, tehnike pripovijedanja, te metode angažiranja različitih publika.

Edukacija je također uključivala praktične vježbe na terenu pa je zbog toga jedan dan proveden u Riznici Međimurja.

Jedan od glavnih ciljeva tečaja je potaknuti polaznike da prepoznaju i cijene vrijednost baštine, te da razviju sposobnost inspiriranja drugih kroz kreativne interpretacijske tehnike. Prva dva dana je veći naglasak bio na slušanju voditelja odnosno trenera vodiča-interpretatora Dubravka Fijačka, dok je drugi dio tečaja bio više usredotočen na vlastita izlaganja polaznika s uključivanjem svega dotad naučenog.

Zadnji dan je bila kulminacija svega završnim desetominutnim izlaganjem svakog pojedinca o samostalnoj izabranoj temi odnosno fenomenu koji se nalazio u neposrednoj blizini. Pored stjecanja novih znanja i vještina, polaznici su imali priliku umrežiti se s kolegama iz struke, razmijeniti iskustva i ideje, te razviti suradnju na budućim projektima. Iako je tečaj bio zahtjevan i mentalno iscrpljujući, svi polaznici su na kraju bili zadovoljni količinom stečenog znanja, ali i druženjem i boljim upoznavanjem kolega.

Novi interpretator prirodne baštine o tečaju je kazao: – Iako je tečaj bio podijeljen na dva dijela svejedno je bio dugotrajan i zahtjevan. Međutim, kroz predavanja i vježbe dobio sam novi pogled na pojedine aspekte interpretacije i načine na koji se mogu poboljšati. Također je bilo vrijedno iskustvo zbog upoznavanja novih kolega koji se bave istim ili sličnim poslovima kao i razmjena dosadašnjih znanja.

Foto: Karlo Šafarić

cig
Trener Dubravko Fijačko pokazuje početnu vježbu

 

Riznica Medimurja
Edukacija i vježbe u Riznici Međimurja

 

cig_bajkovita
Završna interpretacija uz odabrani fenomen