U tjednu od 8. do 12. srpnja u Knjižnici i čitaonici Šenkovec održane su radionice za djecu školske dobi pod nazivom „Prozor u prirodu“ u organizaciji Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. U dvosatnim radionicama školarci su prije svega bili upoznati sa zaštitom prirode u Međimurju, a zatim su dobili određene zadatke koje je trebalo napraviti kako bi kroz igru i druženje naučili nešto novo.

U ponedjeljak se nakon uvodnog dijela napravio plakat staništa na koji su onda zalijepljene vrste koje žive na takvim staništima. Drugog dana je, uz potok Gorčicu, odrađena radionica lova na leptire i ostale kukce koje se uspjelo uhvatiti. Jelenkova avantura izazvala je veliku angažiranost djece zbog samostalnog traženja kartica sa životnom pričom jelenka od polaganja jajašaca do ponovnog traženja prikladnog starog hrasta za novi dom odrasle jedinke.

 

Ulovljeni leptiri
Ulovljeni leptiri

Foto: Rea Vidačić

U četvrtak se ponovio lov na leptire na inicijativu školaraca jer im je to bio najzanimljiviji zadatak koji su imali. Ovog puta se umjesto na pokošenu livadu uz potok Gorčicu išlo do retencije Šenkovec gdje je bila puno veća raznolikost kako leptira tako i ostalih kukaca. Zadnji dan radionica polaznici su pod mikroskopom bolje proučili noge, krila i trup medonosne pčele, bumbara i nekoliko vrsta leptira.

Na kraju je uslijedilo ponavljanje naučenog i crtanje događaja odnosno radionice iz prethodnog tjedna koji im se najviše dojmio. Iz crteža se može donijeti zaključak da je lov i hvatanje leptira bio najdojmljiviji dio tjedna.

 

Lov na leptire
Lov na leptire kod retencije Šenkovec

Foto: Rea Vidačić

 

Izrada plakata
Izrada plakata staništa i pripadajućih životinja

Foto: Karlo Šafarić