Velimir Basek

VELIMIR BAŠEK: S jednim uređajem od fotografije do prijave

Međimurski čuvari prirode popularno zvani rendžeri prigodom nadzora terena unutar zaštićenih područja između ostalog koriste i mobitel. Koristan je to alat kod praćenja stanja biljnih i životinjskih vrsta te drugih vrijednosti zaštićenog područja. U Međimurskoj prirodi – Javnoj ustanovi za zaštitu prirode, glavni čuvar prirode je Velimir Bašek. O višestrukoj koristi pametnih telefona govori:

– Današnji pametni telefoni nude višestruke mogućnosti koje značajno olakšavaju rad čuvara prirode na terenu. Naime, danas se mobiteli ne koriste isključivo samo za pozive i verbalnu komunikaciju već imaju niz pogodnosti. Pametni mobiteli danas su postali vrhunska mala računala. U svakom trenu možemo doći do potrebnih informacija ne samo pozivom, već e-poštom, video pozivom ili pak tekstualnom porukom i gdje god ima signala možemo pristupiti mrežnim stranicama. Mobilni telefon danas je postao i fotoaparat koji daje vrhunske fotografije ili video zapise. Zapravo su mobitel i fotoaparat spojeni u jedan uređaj. Koristimo ga za fotografiranje i dokumentiranje stanja na terenu. Pametni telefon također ima i GPS, što olakšava snalaženje. Odmah možemo putem mobilnih aplikacija prijaviti primjerice lokacije invazivne vrste u Hrvatskoj ili prijaviti komunalnim redarima nalaze neodgovornog postupanja s otpadom i bacanja u prirodu.Također s mobitela se može direktno objavljivati na društvene mreže, napraviti i pogledati video zapis i slično. A sve to stane u jedan uređaj, odnosno u džep.

Autor fotografije mjeseca je Velimir Bašek. Prikazuje gatalinku. Ovih kišnih dana ima pune ruke posla odnosno grlo posla. Jer, za nju se kaže da proriče vrijeme i da je najglasnija neposredno prije kiše. Zasigurno imate i vi svoje fotografije nastale tijekom boravka u prirodi. Šaljite ih putem obrasca fotografija mjeseca na mrežnoj stranici Javne ustanove Međimurske prirode ili na mrežnoj stranici Centra za posjetitelje Med dvemi vodami TVOJ DOŽIVLJAJ.

Gatalinka - foto Velimir Basek
Gatalinka
Share on facebook
Facebook