Međunarodni dan muzeja 2023. – Poziv na vođenu šetnju “Čovjek i rijeka”

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. (ICOM), koje se od 1992. provodi na određenu temu. Iniciranje obilježavanja u Hrvatskoj, vodi od 1980. Muzejski dokumentacijski centar, koji je ujedno promotor cijele manifestacije.

S ciljem promoviranja svoga rada muzeji organiziraju različita događanja. U Hrvatskoj, programi posvećeni manifestaciji započinju u travnju s realizacijom edukativne muzejske akcije (EMA-e), a završavaju na Međunarodni dan muzeja ili Europsku noć muzeja, koji se održava vikendom najbližem datumu manifestacije.

Kako je naša glavna misija u Centru za posjetitlje Med dvemi vodami zaštita prirode, posebno nam je drago što je ovogodišnja tema vrlo bliska nama:  Muzeji, održivost i dobrobit. Muzeji ove godine imaju važan zadatak ukazati na prisutnost niza okolišnih i društvenih kriza te na ulogu muzejskih institucija u poticanju pojedinca i zajednice na pozitivne promjene važne za održivu budućnost. Diljem svijeta svi muzeji će svoje teme posvetiti održivosti s posebnim naglaskom na klimatske promjene, na poticanje inkluzivnosti i borbu protiv socijalne izolacije, te na poboljšanje mentalnog zdravlja. Muzeji su pozvani da svojim izložbenim i edukativnim programima potaknu na promišljanje i usvajanje novih strategija i znanja usmjerenih na održivo upravljanje, kako bi dali svoj doprinos ostvarivanju dostojanstvenog života za pripadnike svih generacija, smanjenju socijalne nejednakosti u društvu, odnosno podmirenju ekonomskog blagostanja usklađenog sa odgovornim politikama za okoliš.

I mi se priključujemo ovogodišnjem Međunarodnom danu muzeja, a koji nam se preklapa s i tjednom zaštite prirode te vas pozivamo da nam se pridružite u vođenoj šetnji poučnom stazom “Čovjek i rijeka”. Dođite u Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu u subotu 20. svibnja u 15 sati i krenut ćemo zajedno do rijeke Mure u potragu za crnim blagom! Vidimo se i nadamo se lijepom vremenu!

Share on facebook
Facebook