vodici interpretatori

Kako posjetiteljima približiti prirodnu baštinu?

U knjizi dojmova Centra za posjetitelje Med dvemi vodami često se uz pozitivne ocjene sadržaja i interijera samog postava nađu i riječi pohvale vodičima interpretatorima. Upravo taj kontakt licem u lice, živa riječ prema posjetitelju jest ono što doživljaj posjete ovom Centru daje stepenicu i razinu više. Javna ustanova Međimurska priroda stoga pridaje veliku pozornost edukaciji svojih interpretatora. Većina njih su certificirani vodiči interpretatori prirodne baštine i licencirani turistički vodiči za područje Međimurske županije. Službeno obilježavanje Međunarodnog dana turističkih vodiča započelo je 1990. na inicijativu Svjetske federacije udruženja turističkih vodiča, a upravo se datum 21. veljače obilježava kao Međunarodni dan turističkih vodiča.

Predstavljanje i stručno tumačenje prirodne baštine Međimurja i prirodnih znamenitosti kraja između Mure i Drave te ovdašnjih povijesnih događaja, u Centru Med dvemi vodami krasi nastojanje: biti originalan i zanimljiv. Vodiči Centra nastoje kod posjetitelja izazvati emociju, pozornost, interakciju. Često u svojoj komunikaciji koriste i storytelling odnosno vještinu pripovijedanja priča, a u ovogodišnjoj Noći muzeja predstavljeni su i prvi kostimi bijele rode, šišmiša i leptira plavca.

U cilju edukacije i poučavanja provode se i brojni edukativni programi za vrtićku i osnovnoškolsku dob gdje osobito dolazi do izražaja kreativnost, znanje i vještina potrebna za kvalitetnu interpretaciju.

U knjizi Kako smo stvarali Centar za posjetitelje Med dvemi vodami objavljenoj prošle godine u nakladništvu Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode, između ostalog, možete pronaći više detalja o radu vodiča i kvalitetnoj jezgri interpretacije u Centru. Knjiga se može nabaviti u suvenirnici Centra po ugodnoj cijeni od svega 50 kuna.

Također, pozvani ste doći u Centar Med dvemi vodami i provjeriti hoće li i vas oduševiti interpretatori. Svim turističkim vodičima Centar Med dvemi vodami i Javna ustanova Međimurska priroda čestita njihov dan.

Share on facebook
Facebook