Matulov grunt

Matulov grunt otvorio vrata i dozvao posjetitelje svih generacija

Staru hižu na adresi Frkanovec 30 otkupila je Međimurska županija 2003. godine od tadašnjeg vlasnika Josipa Kovačića i time sačuvala objekt od potpune fizičke degradacije i rušenja. Proces financijskog ulaganja u prenamjenu i obnovu hiže zaokružen je unutar projekta Med dvemi vodami. Stara hiža i pripadajuće gruntište pod nazivom Matulov grunt otvoren je 10. ožujka 2021. godine, a za slobodan razgled i javnost prvi put otvorena je mjesec dana kasnije 11. travnja.

Frkanovčani, ali i brojni drugi posjetitelji s interesom su u nedjeljno poslijepodne posjetili Matulov grunt, razgledali unutrašnjost stare hiže, pripadajuću gospodarsku zgradu s prešom starom više od sto godina i samo gruntište sa zdencom i voćnjakom, kao i interijer uređen za boravak rezidenata. Kroz stručno vođenje djelatnika Međimurske prirode posjetitelji su upoznati s interpretacijskim djelom Matulovog grunta, Bedekovićevih graba i zaštićenih leptira plavaca. Dan otvorenih vrata organiziran je u skladu s epidemiološkim mjerama.

Matulov grunt
Matulovom stazom iz Lopatinca do adrese Frkanovec 30 stigla je ekipa Cipelcug

Pohvalno je što su rekreativci, biciklisti i planinari pristizali na razgled u Frkanovec iz smjera Lopatinca Matulovom stazom dužinom oko 10 kilometara, poput ekipe Cipelcuga. Grupa turističkih vodiča Međimurja u Frkanovec je stigla pješačenjem od Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu. Svi su time pokazali senzibilitet prema jačanju svijesti o suvišnoj uporabi automobila te potrebi poticanja povratka pješačenju, hodanju i bicikliranju.

S Matulovim gruntom upravlja Javna ustanova Međimurska priroda. Koristit će ga prije svega rezidenti dogovoreni u suradnji s Društvom hrvatskih književnika, a potom i znanstvenici prirodoslovci. Prvo gostovanje rezidenta najavljeno je za svibanj.

U sljedećih nekoliko mjeseci zainteresirani pojedinci imat će ponovo mogućnost u organizaciji Ustanove posjetiti edukacijsko-istraživački centar Matulov grunt na dane otvorenih vrata. O novom terminu javnost će biti pravovremeno informirana.

Matulov grunt otvorio vrata i dozvao posjetitelje svih generacija
Josip Goričanec u prostoriji “prva hiža” pronašo je fotografiju svog japice Jurja Kovačića
Matulov grunt
Mještani Frkanovca ponosni su što se upravo u njihovom mjestu razvija priča Matulovog grunta

 

Matulov grunt
Klupica u obliku leptira plavca pravi je hit za fotografiranje
Share on facebook
Facebook