U proteklih nekoliko mjeseci, radio sam kao edukator i interpretator u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu te sam kroz postav i na terenu vodio velik broj djece i odraslih.

S obzirom na to da sam završio istraživački smjer geografije, u dosadašnjem tijeku školovanja i zaposlenja nisam imao prilike raditi s  mlađim uzrastom. Samim time dolazak na novo radno mjesto je predstavljao određenu dozu neizvjesnosti i ulazak u nepoznato.

Moj prvi samostalni zadatak bio je napraviti kviz na temu svega onog što su učenici čuli, vidjeli ili istražili tijekom razgleda Centra, a kako se time inače bavim u slobodno vrijeme problema sa sastavljanjem i provedbom kviza nije bilo.

Najzahtjevniji dio posla je rad s vrtićarcima jer je za njih ipak potrebna posebna vrsta pripreme i samog vođenja. Međutim sa svakom novom grupom je lakše zbog stečenih prijašnjih iskustava. Iako je najveći broj dolazaka iz Međimurske županije grupe koje dolaze iz drugih dijelova Hrvatske poput Crikvenice ili Koprivnice ostaju duže u sjećanju zbog njihove iznenađenosti našim Centrom, ali i samom prirodom koju dožive kroz naše radionice.

Isto tako je, kako meni tako i djeci, najzanimljiviji dio odlazak na teren gdje zajedno otkrivamo dijelove našeg biljnog i životinjskog svijeta te samim time odmah možemo vidjeti ono što se u Centru interpretira.

Rad s najmlađom populacijom u Centru Med dvemi vodami nije samo prenošenje informacija ili bubanje činjenica, već i poticanje njihovog interesa za svijet oko sebe, te stvaranje novih generacija čuvara prirode. Svaka nova grupa je zapravo i nova prilika za učenje, stvaranje uspomena i novih poznanstava, ne samo za djecu, već i za mene kao edukatora.

Moje iskustvo pokazuje koliko rad s djecom može biti inspirativan i kako može posjetitelje dječjeg uzrasta potaknuti na istraživanje i učenje o svijetu oko sebe na zabavan i interaktivan način.

 

Karlo Šafarić,

stručni suradnik za edukaciju i interpretaciju

 

foto: arhiv Međimurska priroda

Karlo Safaric - kamisibaj
Izvedba kamišibaj predstave za djecu u suvenirnici Centra Med dvemi vodami

Karlo Safaric

 

Karlo Safaric
Na Matulovu gruntu