Monika Cindric

Monika Cindrić: Fotografiranje biljnih vrsta zahtijeva i poseban položaj tijela

Sredinom ožujka očekuje se buđenje crnkaste sase iz zimskog sna. Riječ je o kritično ugroženoj vrsti i nalazimo je na samo nekoliko lokaliteta u Hrvatskoj. Jedan od njih nalazi se i u Međimurju.

Crnkasta sasa (Pulsatilla pratensis ssp. nigricans) zeljasta je trajnica gotovo potpuno obrasla gustim srebrnim dlačicama.

Prvi ovogodišnji susret s ovom ljupkom proljetnicom biologinja i viša stručna suradnica za edukaciju i interpretaciju Monika Cindrić opisuje:

– Na prvi pogled kad sam došla na lokalitet gdje nam raste crnkasta sasa nije mi ništa djelovao kao da bi nečega moglo biti jer je još bila smrznuta trava. No, kad sam prošla malo dalje kroz lokalitet, na puteljku sam uočila prvi cvjetić crnkaste sase. I kad sam se osvrnula shvatila sam da ih ima zapravo jako puno oko mene. Tek su počele probijati zemlju i u većini slučajeva opazila sam samo listiće.

Nakon Monikinog prvog opažanja na terenu, odradit će se i monitoring. Što to u praksi znači?

– Određeno stanište odnosno lokalitet obilazi se svake godine (ili svake druge odnosno treće, ovisno o tome kako je određeno i propisano), kako bi se pratilo stanje samog lokaliteta. Konkretno kod ovih crnkastih sasa, one se prate svake godine. Značenje riječi monitoring jest također praćenje, nadzor. Na lokalitetu se odrede kvadranti, površine na kojima se prebrojava broj jedinki crnkaste sase. S obzirom na to da je lokalitet veći ima i više tih ploha koje se prate. Sve se to radi standardiziranim načinom, prema određenoj proceduri.

Prigodom odlaska na teren fotoaparat je nezaobilazan, odnosno njegovu ulogu danas zamjenjuje sve više mobitel koji preuzima funkciju fotografiranja. O prednosti korištenja mobitela biologinja Cindrić govori:

– Živimo u vremenu kad mobitel gotovo uvijek imamo uz sebe i pri ruci. Važno ga je imati kod sebe, a posebice mi koji smo često na terenu. Tada možemo fotografirati promjene koje smo opazili ili fotografirati interesantne detalja. Evo, ja kao veliki zaljubljenik u biljni svijet, imam priliku fotografirati vrste. Neke fotografiram svaki put kad ih vidim, neke u zbirci imam samo jednom fotografirane, ali volim svaki puta bilježiti one vrste koje već imam zabilježene. Svaki put je drugačija fotografija. Možda je vrsta na novom staništu, ili pozadina bude drugačija, ovisno o dobu dana, o svjetlosti. Preporučujem nositi fotoaparat ili mobitel pri svakom odlasku u prirodu. Kod fotografiranje biljaka treba biti pažljiviji. Treba se spustiti na njihovu razinu. Najčešće je to čučeći položaj, kako bi se dobro izbistrio objektiv i dobila dobra fotka odnosno kadar.

Dakle, mobitel i fotoaparat u ruke, i trk u prirodu.

Crnkasta sasa
Crnkasta sasa, fotografirana na lokalitetu u Međimurju (ožujak, 2023. godine)

Za fotografiju mjeseca odabrali smo ovog puta kao što naslućujete temu crnkaste sase. Autorica fotografije je Monika Cindrić. Imate li i vi svoje fotografije na temu prirode i rado bi ih predstavili javnosti? Šaljite ih putem obrasca fotografija mjeseca na internet stranici Javne ustanove Međimurska priroda ili u rubrici TVOJ DOŽIVLJAJ stranice Centra za posjetitelje Med dvemi vodami.

piše: Roberta Radović

 

U nastavku još nekoliko proljetnica koje je na terenu zabilježila Monika Cindrić:

Monika Cindrić: Fotografiranje biljnih vrsta zahtijeva i poseban položaj tijela

proljetnice - foto Monika Cindric (5)

Share on facebook
Facebook