Gita Radikovic

GITA RADIKOVIĆ – Čuvarica Bedekovićevih graba i leptira

Najbolja Mlada čuvarica prirode 2021. godine je osnovnoškolka Gita Radiković iz Šenkovca. Zaljubila se u leptire plavce i Bedekovićeve grabe. Posvetila im je svoje pjesme, i objavila te godine svoju prvu zbirku pjesama „Plavac‟ uz potporu roditelja Martine i Gorana, šenkovečke knjižnice i Međimurske prirode. Predstavljanje slikovnice organizirano je početkom lipnja u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu.

Gitu sam upoznala već godinu dana ranije, u ljeto 2020. godine na ljetnoj radionici za osnovnoškolce „Leptir se mota oko našeg plota‟ organiziranoj u suradnji Muzeja Međimurja Čakovec i Međimurske prirode. Već tada razgovarati s njom bila je čista esencija divljenja i inspiracije. Jednostavno ostaneš osupnut rječnikom, samopouzdanjem i duhovitošću te svestrane i nadasve kreativne djevojčice.

Evo sada dvije godine kasnije ponovo razgovaram s Gitom, sada učenicom petog razreda. Temu nije teško naslutiti. Prijateljstvo Gite i Bedekovićevih graba izraslo je u novu priču. Naime, sredinom listopada na Općem odjelu Knjižnice „Nikola Zrinski‟ u Čakovcu otvorena je izložba autorskih fotografiju Mile Pavlic i Gite Radiković pod nazivom Matulova mater. Gita mi veselo opisuje kako se izložba stvarala:

– Ideju za izložbu dala je profesorica Željka Kadi. Njezina nećakinja Mila isto voli fotografirati. Jednom prilikom nas je pozvala u šetnju Bedekovićevim grabama i tada sam upoznala Milu. Obje volimo fotografirati leptire i naše Bedekovićeve grabe, pa smo se vrlo brzo dogovorile da ćemo pripremiti nešto da pokažemo ljepote ovih livada. Mila i ja imamo slične interese, volimo leptire i volimo fotografirati. Imamo dosta školskih obaveza, pa nažalost nemamo mnogo prilika za zajedničke šetnje.

Za izložbu “Matulova mater” Gita je odabrala četrdeset fotografije od njih više od dvjesto. I za našu rubriku fotografa amatera ustupila nam je svoje fotografske motive. A i za izložbu nije bilo lako odabrati najbolje teme:

– Sve su fotografije nastale snimanjem mobitelom. One su upravo onakve kakve sam ih snimila. Nisu korišteni filteri, dodatna obrada. Morala sam se jako blizu leptiru približiti da ga ne preplašim. Ne znam koliko je bilo tih pokušaja. Često mi ljudi ne vjeruju, pa pitaju: – Kako ti možeš tako dobro “posliknuti” s običnim mobitelom? Ponosna sam na ovu izložbu.

Gita Radikovic_Bedekovicćeve grabe
Gita Radiković voli šetnje vlažnim livadama – Bedekovićevim grabama

Kao dobra fotografkinja i Gita opaža promjene u prirodi i Bedekovićevim grabama koje su u blizini njezinog doma. Pravi je čuvar prirode i obavezno nosi vrećicu u koju skuplja odbačene otpatke. Žao joj je kad vidi takav nemar ljudi. Gita i nadalje piše pjesme i priče, ali sve više programira i crta. Želi spojiti prirodu i leptire s modernim tehnologijama. Polazi tri programa u Centru izvornosti i informatike Međimurske županije te u Osnovnoj školi “Petar Zrinski” Šenkovec matematičku grupu. Želi napraviti igricu za mobitel, pogađate, na temu Bedekovićevih graba. Već sada se veselim novom razgovoru s Gitom.

Imate li i vi svoje fotografije na temu prirode i rado bi ih predstavili javnosti? Šaljite ih putem obrasca fotografija mjeseca na mrežnoj stranici Međimurske prirode ili u rubrici TVOJ DOŽIVLJAJ stranice Centra za posjetitelje Med dvemi vodami.

Koju Gitinu fotografiju smo odabrali za fotografiju mjeseca pogledajte OVDJE.

(piše: Roberta Radović)

Phengaris teleius - foto Gita Radikovic
Phengaris teleius – foto Gita Radiković

 

Polyommatus icarus-foto Gita Radikovic
Polyommatus icarus – foto Gita Radiković
Share on facebook
Facebook