Centar za posjetitelje Med dvemi vodami iz ptičje perspektive

Godinu dana Centra za posjetitelje Med dvemi vodami

Petak, 19. lipnja 2020. godine, na Trgu međimurske prirode u Križovcu svečano je otvoren Centar za posjetitelje Med dvemi vodami. Prvi moderan i interaktivan Centar na širem području uz rijeku Muru i Dravu u kojem se interpretira tematika prirodne baštine. Centar koji je nastao u sklopu istoimenog projekta uz još dvije velike stavke, poučnu stazu Svetomartinska Mura i Matulov grunt, koje zajedno tvore zaokruženu cjelinu te osim što postaju novi turistički sadržaj, postaju i mjesto edukacije lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja prirode kraja.

Centar koji je otvoren u godini koja je pred čovječanstvo stavila velike izazove, u godini kada je svijet na trenutak stao te u godini kada su ljudi shvatili da je odlazak u prirodu bijeg od svakodnevice. Zadaća Centra promovirati je prirodne posebnosti Međimurske županije, ali i upozoravati na njihovo stvarno stanje i ugroze koje joj prijete. Djelatnici Međimurske prirode, djelatnici su Centra za posjetitelje Med dvemi vodami, koji su kroz godinu dana naučili da koliko god pokušavali pravovremeno planirati svaki detalj u tom velikom pogonu još uvijek postoje situacije koje nitko ne može predvidjeti. U godinu dana djelatnici su naučili mnogo iz vlastitog iskustva, ali i iskustva drugih kroz različite edukacije koje svakodnevno doprinose kvaliteti rada Centra i doživljaju posjetitelja koji pri odlasku na vratima nosi kartu i pokoji suvenir u ruci kao uspomenu.

Kroz Centar je u prvoj godini djelovanja prošlo više od 3000 posjetitelja. U samo četiri mjeseca rada kroz 2020. godinu kroz Centar je prošlo više od 1500 posjetitelja, dok je u 2021. godini Centar dosad posjetilo više od 1500 posjetitelja te možemo očekivati da pred Centrom stoje izazovi koji će donijeti pozitivne rezultate. Stalan rad na novim ponudama, nagradama, povezanosti s drugim institucija doprinos su vidljivosti Centra te je on prepoznat na nacionalnoj razini kao jedan od svjetlijih primjera kako rade Centri za posjetitelje. Ako još niste posjetite Centar i saznajte što je mrtvica, ima li i Međimurje svog bakalara, zašto je bitno očuvati bregunice, tko su laporaši, o čemu pripovijeda legenda o dravskom vodenjaku, tko su fljojsari, koja ptica tropskog izgleda leti Međimurjem, zašto su kockavica i crnkasta sasa ugrožene vrste?

Godinu dana Centra za posjetitelje Med dvemi vodami

Share on facebook
Facebook