Suradnja Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode s Knjižnicom „Nikola Zrinski‟ Čakovec urodila je još jednim programom – kreativnim druženjem održanom u ugodnom ambijentu Matulova grunta u Frkanovcu. Program je u ponedjeljak 24. lipnja organizirala čakovečka knjižnica, a glavna gošća bila je pjesnikinja i spisateljica Emilija Kovač iz Čakovca.

– Ivanje je blagdan ljubavi i nade. Kaže se da je to naše Valentinovo. Povezuje se s prirodom, pročišćavanjem, energijom sunca, istakla je Kovač, te na početku poetskog prijepodneva interpretirala pjesmu autora Danijela Dragojevića „Ljetni dan‟.

– Prema tradiciji uz Ivanje palili su se obredne vatre, krjesovi. Bila je to simbolika kojom se željelo osigurati sunčeva dobrobit i svjetlost za ljude, biljke i životinje, naglasila je u nastavku Kovač.

Uslijedio je kreativan rad umirovljenika, koji su uigrali kratak poetski ples uz mentorstvo pjesnikinje Kovač, interpretirali pjesme hrvatskih pjesnika na temu ljeta i autorske pjesme članova svojih obitelji. Posjetitelji su također razgledali Matulov grunt, odnosno glavnu hižu, staru prešu i gruntište. Karlo Šafarić, stručni suradnik za edukaciju i interpretaciju Centra Med dvemi vodami upoznao je posjetitelje s Matulovim gruntom, a uvodnu riječ u program dala je knjižničarka Sandra Mikac. Umirovljenici su istakli želju za ponovnim sličnim druženjem povodom početka jeseni.

foto: Roberta Radović

 

 

Čakovečki umirovljenici i knjižnica Nikola Zrinski na Matulovu gruntu

Emilija Kovač na Matulovu gruntu

Čakovečki umirovljenici i djelatnici Knjižnice Nikola Zrinski na Matulovu gruntu

Čakovečki umirovljenici i djelatnici Knjižnice Nikola Zrinski na Matulov gruntu