Lucija Nedeljko

Lucija Nedeljko: Priroda me pozvala fotografirati i osmisliti nakit Perpetua Natura

Luciju Nedeljko upoznala sam kao jednu od kreativnih učenica Graditeljske škole Čakovec unutar programa medijski tehničar i predmeta medijski projekti. Kao novinar pratila sam tradicijsku izložbu „“Feštetićev kaštel” u prosincu 2017. godine, a potom i 3. Medijsku noć u Graditeljskoj školi u travnju 2018. godine koja je spojila originalne ideje učenika i suvremene tehnologije. Za poticanje kreativnosti zaslužan je mentor i profesor tadašnje generacije učenica Krunoslav Bedi. Pet godina kasnije putevi nam se ponovo sastaju. Ovog puta na volonterskoj akciji Međimurske prirode – Javna ustanova za zaštitu prirode. Na postavljanju zaštitne ograde na prometnici u Selnici volontirale su dvije prijateljice, Laura Novak i spomenuta Lucija Nedeljko iz Pribislavca. Volontiranje je, kako su mi kazale, i inače njihov stil života. Volontirale su za Crveni križ Čakovec i Azil Prijatelji Čakovec. Laura je završila tekstilno-tehnološki fakultet, trenutno je nezaposlena i slobodno vrijeme rado koristi za volonterski rad. Lucija Nedeljko studira u Mariboru na Fakultetu za elektrotehniku, računarstvo i informatiku. Obje su kreativne i vedre osobe. U slobodno vrijeme bave se i oblikovanjem unikatnog nakita , a svoj pozitivan stav prema životu ističu i kroz motivaciju sudjelovanja na volonterskim akcijama:

– Odlično se osjećamo kad se pridružujemo volonterskim akcijama. Upoznajemo nove ljude, bolje se osjećamo kad radimo nešto za društvo i prirodu.

 

Laura Novak i Lucija Nedeljko
Laura Novak i Lucija Nedeljko volontirale su u Selnici

S Lucijom Nedeljko razgovarala sam i o još jednom njezinom hobiju – fotografiranjem. Zov prema fotografiji prepoznala je već u osnovnoj školi, a ta se naklonost još više produbila tijekom školovanja u Graditeljskoj školi.

– Svojim Canon aparatom volim bilježiti neobičnosti. Privlače me strašne stvari, čudne pojave, a volim raditi i fotomontaže. Priroda, cvijeće, lišće me inspirira za izradu nakita. S prijateljicom Laurom prošle godine sam počela raditi drveni nakit. Oblikovale smo ga tako da smo rezbarile drvo. Upoznale smo tehniku izrade nakita od epoxy smole, pa nam je to trenutna inspiracija. Sušimo bilje, cvijeće, lišće i zatim to oblikujemo u različite oblike epoxy smole. Naš smo nakit brendirale pod nazivom Perpetua Natura.

Unikatne radove Lucije i Laure možete pogledati na Instagram profil pnatu.ra te na Facebok stranici pnatu.ra2021.

Lucija nam je poslala izbor svojih fotografija za objavu na našoj mrežnoj stranici. Imate li i vi svoje fotografije na temu prirode i rado bi ih predstavili javnosti? Šaljite ih putem obrasca fotografija mjeseca na internet stranici Javne ustanove Međimurska priroda ili u rubrici TVOJ DOŽIVLJAJ stranice Centra za posjetitelje Med dvemi vodami.

U nastavku još nekoliko fotografija s autorskim potpisom Lucije Nedeljko.

(piše: Roberta Radović)

foto Lucija Nedeljko

Lucija Nedeljko: Priroda me pozvala fotografirati i osmisliti nakit Perpetua Natura

Lucija Nedeljko: Priroda me pozvala fotografirati i osmisliti nakit Perpetua Natura

foto mjeseca Lucija Nedeljko (2)

foto Lucija Nedeljko

Share on facebook
Facebook