Davor Varga

Davor Varga: – Šetnja uz Muru pruža smiraj duše

Davor Varga iz Murskog Središća još je jedan zaljubljenik u fotografiju. Po zanimanju je elektromehaničar, radi u Čakovcu, a slobodno vrijeme najviše provodi u šetnjama uz rijeku Muru. Tada svojim fotoaparatom bilježi bioraznolikost ovog kraja i rado na e-mail adresu Javne ustanove Međimurska priroda pošalje svoje fotografske uratke.

– Često šetam po šetnici Murskog Središća, a kad imam dovoljno vremena osobito mi je draga relacija uz Muru, od Središća do Podturna. Volim boraviti u prirodi. Najviše fotografiram rijeku Muru, ptice, a ponekad i doma u vrtu cvijeće, o kojem se brine moja majka. Najviše u prirodi boravim u danima vikenda. Prije nego što sam sebi za dušu i svoju arhivu počeo fotografirati, nisam toliko obraćao pozornost na taj raznolik svijet uz Muru. Tek kad sam počeo više fotografirati murske pejzaže i krajolik, otkrio sam koliko je zapravo bogatstvo ptica ovdje uz Muru. Sve više me očarava taj ptičji svijet i u posljednje vrijeme jako mnogo fotografiram ptice, kad god mi se ukaže prilika, govori Davor.

Davor Varga: - Šetnja uz Muru pruža smiraj duše

Iako je u zimskim danima više kod kuće, ipak ponekad krene u istraživanje prirode i u zimskim mjesecima:

– Volim šetati uz Muru u ranim jutarnjim satima. Tada je nekako sve mirnije. Očaran sam kad vidim kako se diže ta neka pomalo mistična maglica. Kasnije dolazi više šetača. Sve više ih je posljednje dvije godine, u ovo doba korone. Ima šetača, rekreativaca, trkača, ribiča. Nekad me u tim jutarnjim šetnjama iznenadi i srna. Išao sam i na Vincekove pohode koje organiziraju naši Bundeki, pa i tada obavezno uzimam fotoaparat sa sobom. Boravak u prirodi mi daje neku mirnoću, smiraj. Podsjeća na dane djetinjstva kada smo se mnogo igrali upravo u prirodi.

Davor prati aktivnosti Javne ustanove Međimurska priroda preko njezine službene web stranice, a informira se i preko društvenih mreža. Posebno ga vesele najave volonterskih akcija, jer uvijek kad može im se pridružuje.

– Sudjelovao sam u volonterskim akcijama spašavanja vodozemaca koje je organizirala Međimurska priroda. Rado ću se uključiti i ove godine, budem li u mogućnosti. Zainteresirao me je i poziv za promatranje ptica na Marini Prelog. Planiram otići do Preloga i u suradnji s djelatnicima Međimurske prirode naučiti nešto novo o pticama. Volim se brinuti za ptice. Zimi ih hranim, a u slobodno vrijeme i izrađujem kućice za ptice. Ovih dana upravo završavam kućicu za vjetruše. Interesiraju me tekstovi o prirodi i zato rado pratim i čitam vijesti koje Međimurska priroda objavljuje na svojim internet stranicama, kazao nam je Davor na kraju razgovora.

Davor Varga: - Šetnja uz Muru pruža smiraj duše

 

Imate li i vi svoje fotografske favorite šaljite ih putem obrasca fotografija mjeseca na internet stranici Javne ustanove Međimurska priroda ili u rubrici TVOJ DOŽIVLJAJ stranice Centra za posjetitelje Med dvemi vodami.

U nastavku još nekoliko fotografija s autorskim potpisom Davora Varge nastalih tijekom njegovih šetnji uz rijeku Muru.

 

Fotografija mjeseca siječnja, autor Davor Varga
Fotografija mjeseca siječnja, autor Davor Varga

 

Davor Varga: - Šetnja uz Muru pruža smiraj duše

Davor Varga: - Šetnja uz Muru pruža smiraj duše

Davor Varga: - Šetnja uz Muru pruža smiraj duše

Share on facebook
Facebook