Martina Kuzma

Predstavljamo hobi fotografkinju Martinu Kuzma iz Zanjkove grabe

Internet stranice Javne ustanove Međimurska priroda i Centra za posjetitelje Med dvemi vodami oplemenjuju i naši suradnici fotografi. Nakon što smo predstavili fotografsku strast Nikole Tomašića, predstavljamo i fotografkinju Martinu Kuzma iz Vukanovca. Zaposlena je u računovodstvu u OŠ Gornji Mihaljevec, a sinovi Gabriel i Leon te suprug Jurica najveća su joj inspiracija za sve čime se bavi. Upravo je mlađi sin, osmogodišnji Gabriel bio kotač zamašnjak koji je kod Martine potaknuo interes za fotografiju. S dolaskom i rođenjem djece roditelji najčešće krenu u nabavu fotografske opreme kako bi se za uspomenu bilježili značajni trenuci njihova odrastanja. Jedna od karakternih osobina Gabriela je prirodoslovna znatiželja, ističe majka Martina, te nastavlja:

– I sama oduvijek volim prirodu jer živim u malom mjestu i odmalena sam bila u doticaju sa šumom, livadama i životinjama. Tako i naša djeca vole slobodno vrijeme koristiti za boravak u prirodi. Prije tri godine opazila sam kod Gabriela poseban interes za životinje i prirodu. Sve što je opazio vani bilo mu je zanimljivo i često me dozivao: – Mama, mama dođi vidjeti ovu životinju. Poželio je da je fotografiramo i tako se rodila ljubav prema fotografiranju u prirodi. I nimalo ne jenjava, već naprotiv, raste iz godine u godinu. Najviše fotografiramo jelenke jer ih ljeti ima puno oko naše kuće i od njih je sve nekako krenulo.Volimo fotografirati puževe, pauke…ptice su nam malo prebrze. Priroda je čudo. Nema kraja zanimljivosti. Ovog ljeta smo počeli fotografirati i leptire plavce. Na to nas je potaknula priča o njima koju smo čuli u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu. Mi smo ih prije zamjećivali, ali nismo poznavali njihov zanimljiv životni ciklus. U blizini naše kuće je i jedan potok pa se mogu opaziti i bjelouške. Slikamo ih kad su u nekom lijepom položaju. Obiteljska kuća nam je na mirnom mjestu gdje je svega par kuća. Taj dio se zove Zanjkova ili Zanjkovska graba, kako već tko zove taj zaseok Vukanovca. To je prednost jer djeca odmalena mogu već nadomak doma opažati bioraznolikost zavičaja. Sad već i Gabriel sam uzme mobitel i fotografira sve što mu se sviđa. Ima dobro oko za kadar. Najviše fotografiramo mobitelom, a fotoaparat uzimam sa sobom kad sa suprugom i djecom odemo negdje van Međimurja.

Martina Kuzma
Martina sa sinovima

Hobi za opuštanje

U svakodnevnom kolažu obiteljskih i poslovnih obveza Martina pronađe slobodno vrijeme za hobi. Bavi se oslikavanjem čaša, drvenih kutijica i drugih predmeta decoupage tehnikom. Finalne proizvode voli skladno posložiti i fotografirati tako da sve na fotografiji bude vizualno privlačno. Gabriel pokazuje interes za ribolov, a Leon koji će uskoro navršiti deset godina više je usmjeren na tehniku, ali zna za potrebe škole napisati pjesmice s temama iz prirode. Suprug Jurica je lovac i vjerojatno i odatle dolazi ta povezanost naše djece s prirodom. Djeca, kako kaže majka Martina, vole pomagati životinjama:

– Posebno su ponosni kad zimi padne snijeg i kad životinjama u šumu odnose kukuruz i zob kako bi im pomogli prezimiti. Zanimljivo je što Gabriel već sad spominje da želi biti veterinar. Obojica sinova vole čitati i listati knjige o životinjama te pogledati dokumentarne filmove o životinjskom i biljnom svijetu.

foto Martina Kuzma
Sve je krenulo s fotografiranjem jelenaka

Kućni ljubimci – pravo veselje

U domu obitelji Kuzma veselo je i zbog kućnih ljubimaca. Umiljava im se mačka Martininih roditelja koji žive u kući do njih i brinu o svoja dva psa. Martinina obitelj pak ima psa pointera koji je oštenio šest malih psića i zbog njih je nastalo dodatno veselje. U domu su još svoje mjesto našli hrčci i paličnjaci.

– Paličnjaci su stigli iz škole gdje radim. Za vrijeme školskih praznika je trebalo o njima brinuti pa sam ih ja uzela doma. I tako je dio ostao kod nas. Dovoljno je to kućnih ljubimaca, uz smijeh je kazala na kraju razgovora Martina uz napomenu kako je i Centru Med dvemi vodami darovala prve paličnjake.

Imate li i vi svoje fotografske adute šaljite ih putem obrasca fotografija mjeseca na internet stranici Javne ustanove Međimurska priroda ili u rubrici TVOJ DOŽIVLJAJ stranice Centra za posjetitelje Med dvemi vodami.

U nastavku još nekoliko fotografija nastalih tijekom istraživanja prirode zavičaja:

foto Martina Kuzma

foto Martina Kuzma

foto Martina Kuzma

Predstavljamo hobi fotografkinju Martinu Kuzma iz Zanjkove grabe

Share on facebook
Facebook