Davorin Mance

INTERVJU Davorin Mance – autor impresivne fotografske izložbe Jugozapadna utjeha

Crvena prema plavom, Pustinjski cvijet, Depresija Badwater, Sombrero, Autostopom do Kumove slame…tek dio je naziva spektakularnih fotografija autora Davorin Mancea od ukupno njih četrdeset predstavljenih u izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec. Izložba Jugozapadna utjeha treća je samostalna izložba jednog od ponajboljih hrvatskih pejzažnih fotografa i donosi fotografsku poeziju zabilježenu na putovanjima 2017. i 2019. godine kroz američke nacionalne parkove. Otvorena je prvog dana listopada, a publika vidno očarana postavom izložbe i djelima, ispunjena i prepuna inspiracije najavljuje svoj dolazak po “repete” jer se Manceovim fotografijama treba još jednom, u miru i u vlastitoj kontemplaciji diviti i promišljati.

izložba Jugozapadna utjeha autora Davorina Mancaea - foto rr (18)_resize
Fotografija nazvana Sombrero

Ljepota privlači dobra djela

I sam autor primajući čestitke i pohvale, opazio je dubinu osjećaja kojom je čakovečka kulturna javnost prigrlila njegov novi iskorak iz vlastite samozatajnosti:

– Fotografi pejzaža teže oplemeniti onoga tko promatra njihove fotografije. Često me pitaju zašto ne fotografiram ružne stvari u prirodi. Upravo iz tog razloga, jer ružno stvara ružno. Ljepota će prije potaknuti nekoga da prigrli prirodu, da joj se vrati i da je čuva.

Davorin Mance, međimurskoj i hrvatskoj publici poznat je i kao autor  pejzažne tematike svog zavičaja, Međimurja.  Sada je bacio pogled “preko bare” i kući donio djela kao da ih je napravio netko tko na američkom tlu doista i živi:

– Za putovanje u Ameriku sam se dosta pripremao. Fasciniran sam američkim prostranstvima. Pogotovo zapada i jugozapada. Naravno da spektakularna lokacija donosi posebnost i da će na njoj uvijek lakše biti snimiti zanimljivost i fotografiju s fascinantnim sadržajem. Međutim, drugi dio fotografije je ono što čovjek nosi u sebi. Toliko uživam u prirodi i toliko je volim fotografirati da će nastati dobra fotografija ma gdje god da je snimam. Moje fotografije zavičaja, rijeke Drave posebno, su meni najdraže fotografije. Zato što se tamo osjećam ne kao doma, nego doma. Često posjećujem iste lokacije. I ljudi koji promatraju te moje fotografije osjete tu moju prisnost s motivom. Dugo sam pripremajući se za put promatrao američke motive preko interneta pa sam vjerojatno uspio tu nekakvu konekciju s njima napraviti. Ta veza  izvire iz mojih fotografija.

U nazivu izložbe imamo lijepu riječ utjeha i još k tome jugozapadna. Velika je simbolika u toj poveznici Jugozapadna utjeha, zar ne?

– Utjeha je višestruka i višeslojna. Utjeha meni osobno jer sam se maknuo od svakodnevice. Vratio sam se sam sebi. Rekao bih „zbrojio sam se”, resetirao, vratio na normalne postavke. Druga utjeha je ta da iako nas bombardiraju negativne vijesti opažamo da još uvijek ima oko nas ljepote i to spektakularne. A treća je to da tu ljepotu čovjek još uvijek nije uspio dokraja pokvariti. Utjeha je kad kročiš na to tlo i vidiš nepregledno prostranstvo u kojem čovjeka nema. Tek tada shvaćaš koliko je čovjek ništavan i da jednostavno nije utjecao na tu veličinu i moć prirode.

* Planinari kažu kad jednom odeš na Himalaju uvijek se vraćaš. Ima li sličan zov i Amerika?

– Naravno ta želja postoji. Putovao sam oba puta sa svojim foto drugom i sjajnim prijateljem Sinišom Golubom. Naravno, postoji želja za otići i treći put. Na tim putovanjima sam potvrdio osjećao koji sam i prije spoznao. U biti ne moraš otići tisućama kilometara od svog doma da bi snimio dobru fotografiju i putem nje sebe izrazio drugim promatračima. Najbolje fotografije nastaju u tvojoj okolini. Jer nju poznaješ, s njom živiš i najviše prilika se imaš vratiti nekom motivu u različito doba dana i godine kada možeš birati razne vremenske uvjete. Lijepo je otići daleko i snimati motive, ali srce je ipak – doma, uz zavičaj i svoju obitelj.

izložba Jugozapadna utjeha autora Davor
Autostopom do kumove slame, djelo snimljeno 2019. godine

Kad fotografije pjevaju

Mance je aktivni član i predsjednik Fotokluba Čakovec. Najavljuje nove projekte:

– Ova godina je fotografski dosta sušna, imao sam angažmane od strane supruge koje sam morao riješiti, da bi mogao ponovo putovati (smiješak). Fotoklub Čakovec je upravo pred velikim projektom. Dobili smo bespovratna sredstva iz europskih fondova za Ecoolart u sklopu kojeg će mladi do 25 godina i stariji od 54 godine moći se prijaviti na niz online radionica nazvanih “Umjetnost i kultura online”. Među njima su radionice fotografije, videa, plesa, kreativnog pisanje i drame. Radionice kreću početkom listopada. Projekt traje do trećeg mjeseca iduće godine.

Zahvaljujući Davorinu Manceu i Javna ustanova Međimurska priroda ima sadržajnu i osobitu arhivu pejzažnih fotografija koje koristi i implementira u razne tiskane i druge materijale. Riječ je o suradnji koja obostrano inspirira, kazao je na završetku razgovora Mance:

– Međimurska priroda je organizacija kojoj od srca vjerujem i želim sudjelovati u njihovim projektima. Bio sam s njima na terenu, vidio kako rade i s kolikom strašću se pristupa rješavanju pojedinih problema. To je mala složna ekipa koja zaista sa srcem radi svoj posao. Osim toga rade posao gdje recimo moje fotografije mogu ne samo govoriti nego propjevati. Nema ljepšega nego kad svojim fotografijama možeš promovirati vlastiti zavičaj i kad možeš druge navesti da dođu upoznati ga. Također, i domaćine navesti sa svojim fotografijama  da štite i čuvaju ono što imaju.

Na otvorenju izložbe govorili su Davor Žerjav, Maša Hrustek Sobočan i Siniša Golub.  Jedan od sponzora ove spektakularne izložbe jest i Centar za posjetitelje Med dvemi vodami. Fotografsku stvaralačku poetiku na način Davorina Mancea pogledajte u izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec do 31. listopada 2021. godine.

 

Piše: Roberta Radović

Davorin Mance i Siniša Golub
Davorin Mance i Siniša Golub, putnici i fotografski istraživači

izložba Jugozapadna utjeha autora Davorina Mancaea - foto rr (

INTERVJU Davorin Mance - autor impresivne fotografske izložbe Jugozapadna utjeha

INTERVJU Davorin Mance - autor impresivne fotografske izložbe Jugozapadna utjeha

Share on facebook
Facebook