Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu, kojim upravlja javna ustanova za zaštitu prirode Međimurske županije – Međimurska priroda, proslavlja četiri godine djelovanja.

Centar je otvoren 19. lipnja 2020. godine i plod je uspješno provedenog EU projekta, te je do danas u njegovu sadržaju i programima sudjelovalo više od 17.000 posjetitelja.

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu slavi četiri godine djelovanja SAF crtici u Centru MDV (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

U Centru Med dvemi vodami, koji predstavlja i ishodišnu točku Regionalnog parka Mura-Drava, prezentiraju se blaga prirodne baštine Međimurja, te provode tečajevi i radionice u suvremeno opremljenom prostoru Centra kao i u njegovoj okolici.

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu slavi četiri godine djelovanja

U Centru posjetitelje očekuje sadržaj dviju galerija Mure i Drave sa stalnim postavom, interpretacijska brvnara Moj hrast Adam, dječje igralište te poučna staza nazvana Čovjek i rijeka koja priča priču o stoljetnom životu ovdašnjih ljudi čvrsto vezanih uz hirovitu i lijepu Muru. Kao nadopuna tematici Centra i prilika za izravni doživljaj te prirode tu je i poučna staza Svetomartinska Mura u Žabniku, a o tome kak su negda naši stari živeli svjedoči nam stara međimurska hiža uređena kao Matulov grunt u Frkanovcu.

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu slavi četiri godine djelovanja

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu slavi četiri godine djelovanja

Ako još niste posjetite Centar i saznajte što je mrtvica, ima li i Međimurje svog bakalara, zašto je bitno očuvati bregunice, tko su laporaši, o čemu pripovijeda legenda o dravskom vodenjaku, tko su fljojsari, koja ptica tropskog izgleda leti Međimurjem, zašto su kockavica i crnkasta sasa ugrožene vrste?

Stalan rad na novim ponudama, programima i povezanosti s drugim institucijama, doprinos su vidljivosti Centra te je on prepoznat na nacionalnoj razini kao jedan od svjetlijih primjera kako rade Centri za posjetitelje.

Što ima novo?

Ususret godišnjici Centra Međimurska priroda – Javna ustanova za studeni ove godine organizira I. stručni skup voditelja i djelatnika centara za posjetitelje RH na koji su pozvani i Centri za posjetitelje koji djeluju izvan sustava zaštite prirode, kako bi se postigla tematska raznovrsnost, međusektorska razmjena iskustva te stvorila nova poznanstva.

interpret # visitor fest O TOM - POTOM

Također, u planu je i nadogradnja Centra novom multimedijalnom dvoranom Kukuvija koja će doprinijeti još kvalitetnijoj edukaciji i prenošenju znanja i ljubavi prema našoj prirodi!

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu slavi četiri godine djelovanja