Edukacijsko-istraživački centar Matulov grunt u Frkanovcu između ostalog predstavlja interpretaciju značaja leptira plavaca. Stoga je idealno mjesto za okupljanje lovaca na leptire. Prvi put se tako u ovom idiličnom međimurskom naselju u organizaciji Međimurska prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode okupilo odlično društvo svih uzrasta zainteresirano za dnevni život međimurskih leptira. Jedna od lovkinja stigla je iz Zagreba. Kosjenka Petek, učiteljica engleskog jezika u školi stranih jezika Wisdom Tree, zavoljela je leptire još u djetinjstvu:

– Kad sam bila dijete, u Bjelovaru na bakinoj livadi, lovila sam leptire plavce. Upravo mi je taj leptir plavac postao kao neka moja osobna i životna inspiracija koja me prati. Kad sam saznala da se na Matulovu gruntu održava lov na leptire, odlučila sam se pridružiti. Oduševljena sam poučnom šetnjom. Odmah želim nabaviti mrežu za lov na leptire, krenuti na neku livadu i proučavati leptire uz Collinsov vodič za leptire, koji nam je vodičica Sara predstavila. Otkrila nam je mnogo zanimljivosti. Primjerice, kako identificirati leptire prema unutarnjoj strani krila, saznali smo također da se leptir monarh može u Hrvatskoj naći samo kod rijeke Neretve te da Međimurje ima oko trideset vrsta plavaca. Puno je zanimljivih informacija koje ću prenijeti svojim učenicima. Nadam se i dovesti učenike ovdje u Međimurje na Matulov grunt u Frkanovcu i Centar Med dvemi vodami u Križovcu na izlet iduće školske godine.

Kosjenka Petek
Kosjenka Petek, planira nabaviti opremu i literaturu te nastaviti istraživati svijet leptira

Lov na leptire vodila je Sara Srša, polaznica treninga prepoznavanja danjih leptira. Unatoč jakom vjetru, ulovljeno je desetak različitih vrsta dnevnih leptira.

Nakon uzbudljivog terena, uslijedilo je inspirativno druženje u svježini sjenice na Matulovom gruntu. Srebrenka Peregrin, pripovjedačica, prevoditeljica i spisateljica održala je pripovjedni nastup „Međimurske priče‟ te posjetiteljima ispripovijedala manje poznate priče iz međimurskog kraja u kojima su uživale sve generacije.

Dan otvorenih vrata Matulov grunt 1506 (2)_resize
Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu živopisnim pričama oplemenila je Srebrenka Peregrin

Međimurska priroda najavljuje novo druženje na Matulovu gruntu u subotu 27. srpnja, kada će se održati Kamp mladi čuvari prirode ususret Svjetskom danu rendžera (31. srpnja).

Foto: Roberta Radović

 

Dan otvorenih vrata Matulov grunt 1506 (124)_resize
Lov na leptire mrežicom, ali i fotoaparatom

 

Dan otvorenih vrata Matulov grunt 1506 (185)_resize
Slušati priče vole sve generacije

 

djelatnice Medjimurske prirode
Sara Srša, Roberta Radović i Ivana Horvat

 

Dan otvorenih vrata Matulov grunt 1506 (72)_resize
Leptir zanimljivog naziva – Bjelopjegavi ovnić