Nikola Tomašić

Nikola Tomašić: – Brlog lisice pratio sam od zime

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami na svojoj web stranici u rubrici „Tvoj doživljaj‟ predstavlja i objavljuje fotografije koje šalju fotografi amateri ili profesionalci, a na temu prirode Međimurja. S vremenom se nametnulo nekoliko imena gosta fotografa koji redovno prijavljuju i šalje svoje uratke. Jedan od njih je i Nikola Tomašić. Njegov fotografski rukopis prepoznat je i 2019. godine kada su povodom Godine bijele rode dodijeljene nagrade za fotografske kadrove upravo na ovu temu. Tomašićeva fotografija Izbor za miss proglašena je uz fotografije Poletarac (autor Silvo Benč) i U iščekivanju dana (autor Marko Kedmenec) najboljom. Natječaj je organizirala Javna ustanova Međimurska priroda.

Nikola Tomašić s obitelji živi u Dragoslavec Selu. Programer je po struci i zbog vrste posla brojne radne sate provodi upravo uz računalo u uredu. Procijenio je kako će mu više kretanja i boravka u prirodi itekako dobro doći:

– Dugo se bavim programiranjem, a ono jednostavno zahtijeva duži boravak u uredu. Posljednjih godina osjetio sam kako mi treba više razbibrige i šetnje, ponajviše radi i zdravlja. Tako je počelo moje fotografiranje. Kako najviše zbog posla i obaveza ne stignem nekud dalje najviše šetam u okolici mjesta gdje živim. Uvijek imam fotoaparat uz sebe i bilježim zanimljive trenutke. Tako je nastala i fotografija s rodama Izbor za miss. Opazio sam bijele rode vraćajući se s posla doma. Stao sam i fotografirao ih. Fotografija je nagrađena, ali ne fotografiram zbog nagrada. Nagrada mi je kad me priroda nagradi svojim prizorima. Zadovoljstvo mi je biti u prirodi i neke trenutke zabilježiti u fotografskom smislu.

Puževi na fešti turizma

Zbog zanimljivih kadrova koje ostvaruje, prijatelji su mu preporučili neka se pridružim u Fotoklub Čakovec, ali:

– Zbog poslovnih i drugih obveza jednostavno nemam dovoljno vremena da bi dublje zagrebao u fotografski svijet. Fotoaparat smo doma nabavili kad su se rodila djeca i tako vas to nekako pogura u svijet fotografije. S godinama se skupilo mnogo materijala. Fotografiranjem prirode bavim se deset godina. Čuvam na disku mnogo fotografija, tako da kad uhvatim vrijeme radim selekciju. Ostavljam si ono što mi je zanimljivo. Teško je izdvojiti najdraže kadrove. Možda je to upravo ova tema s rodama jer se dogodila tako spontano kad sam se vraćao s posla kući. Prizor te tri rode na banderi bio je tako neobičan. To se jednostavno ne može namjestiti i naručiti. A kad već imam bogatu kolekciju fotografskih tema javim se na neke fotografske natječaje kao primjerice na natječaje Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi, ili na natječaj BIOMA koji je imao poziv za fotografije lastavica i piljaka. Vodnjan organizira za dane turizma feštu od puževa tzv. „Feštu od puži‟ pa su tražili fotografije na temu puževa. Poslao sam izbor svojih fotografija.

lisica - autor Nikola Tomašić
Nikola je odavno želio napraviti fotografiju lisice. Ove godine to mu je i uspjelo

Lisica i fazan

Ima li preferencija u odabiru fotografskih tema, Tomašić ističe:

– Dođe vrijeme ili godišnje doba kad me neke životinjske vrste posebno zanimaju u smislu fotografiranja. Primjerice ovog proljeća naišao sam na mlade lisice. To mi je bila želja već odavno pofotkati tako da sam pratio jednu lisicu i njezin brlog još od zime. Nekad neke teme dođu skroz neočekivano. Na jednog fazana sam zamalo stao, bio je pola metra od ceste na jarku. Srećom, ostao je zabilježen živ i zdrav na mojoj fotografiji. Ponekad se zapitam s obzirom na to da se mijenja klima hoćemo li za par godina imati takvih prirodnih kadrova za fotografirati.

Nogomet i fotografija

Supruga i djeca imaju razumijevanja za Nikoline hobi aktivnosti:

– Agilan sam suradnik Međimurske prirode duži niz godina. Bio sam prije dosta godina član zaštitarsko-ekološke organizacije Nobilisa i tada sam volontirao na zelenom telefonu. Tada, a i danas, kako opažam još uvijek ima nemilih scena u prirodi na koje nailazim kao što je primjerice odbačeno smeće u prirodi. Još uvijek treba mnogo raditi na toj svijesti ljudi i senzibiliziranju javnosti da okoliš treba čuvati. Familija ima razumijevanje za moj hobi. U šetnje prirodom sa mnom odlazi i supruga Ivana. Imamo tri sina. Djeca Fran, Luka i Roko, više su u svijetu nogometa. Volontiram u Školi nogometa Petica u Macincu gdje sam i predsjednik te Škole. S obzirom i na taj hobi, često fotografiram u ranim jutarnjim satima. Volim kazati: – Fotografija je opuštanje.

Nikola će nam i nadalje slati svoje „the best‟ kadrove. Pridružite se i vi familiji naših gostujućih fotografa. I vaše ćemo fotografije rado objavljivati na našoj internetskoj stranici Centra za posjetitelje Med dvemi vodami gdje možete pronaći obrazac za slanje (vidi OVDJE). Naravno, fotografa mjeseca očekuje i prigodna nagrada.

 

mak i pčela - autor fotografije Nikola Tomašić
Jedna od fotografija koju nam je poslao Tomašić jest kadar pčele i ponosnog crvenog maka

piše: Roberta Radović

Share on facebook
Facebook