Leptirovi gosti

Već i leptiri na livadi znaju za Matulov grunt. Edukacijsko-istraživački centar posvećen leptirima, ujedno je i rezidencija za istraživače i umjetnike. Za javnost je otvoren 10. ožujka, na 106. obljetnicu rođendana Jože Horvata. Već gotovo pola godine, osim leptira, grunt koriste mnogi, na šarolike načine.

Pa tko je imao čast biti prvi gost kod Matula? Novinar, književnik i teolog Tomislav Šovagović iz Zagreba. Nakon samo nekoliko dana ostao je oduševljen spokojem koje pruža međimursko zvjezdano nebo. Sljedeći gosti bili su istraživači iz Udruge Hyla. Svoje vrijeme posvetili su istraživanju noćnih leptira na određenim lokacijama u Međimurskoj županiji, i to u lipnju i srpnju. Nakon njih, na gruntu je poeziju stvarala putopjesnikinja Maja Klarić.

Tomislav Šovagović
Pisac, novinar i teolog Tomislav Šovagović

Osim za rezidente, grunt je četiri puta bio otvoren za sve zainteresirane, kroz dane otvorenih vrata. Jednom mjesečno ulaz i stručno vođenje pružano je besplatno. U međuvremenu, grunt je obišao aktiv učitelja iz OŠ Štrigova, KUD Zasadbreg, Stomatološko društvo Međimurja, članovi Udruge Biovrt, a skupštinu je održala Udruga turističkih vodiča Međimurske županije. Staru hižu i prešu dosad je pogledalo gotovo 3000 posjetitelja, i to ne samo Međimuraca, već i gosti iz ostalih dijelova Hrvatske i Europe!

Grunt se još koristio za radionicu Upoznavanja ljekovitog i samoniklog bilja, koju je vodila farmaceutkinja Petra Križaić, predstavljanje parfema u organizaciji influencerica iz Modnog  ALMAnaha te snimanje spota za pjesmu Ženske vokalne skupine Pučpuljike. Krajem srpnja na njemu su se okupili i mladi čuvari prirode povodom Svjetskog dana rendžera!

Sudionici Kampa mladi čuvari prirode
Sudionici Kampa mladi čuvari prirode na Matulovom gruntu

Topliji dio godine planira se u potpunosti iskoristiti. Kolovoz će upotpuniti i inozemni gost, Dimana Miteva, prevoditeljica iz Bugarske te autorica brojnih prijevoda hrvatskih književnika i književnica. Zadnji rezident ove godine biti će Srebrenka Peregrin, koja se preko deset godina bavi umjetnošću pripovijedanja, u najrazličitijim kontekstima. Osim što ih pripovijeda, piše ih, prevodi i objavljuje. Posjet za sve vas željne viđenja Matulovog grunta, bit će moguć u rujnu, zadnji put ove godine.

Vidimo se!

Piše: Ivana Horvat

 

Share on facebook
Facebook