Filip Lucin

Otvorena izložba fotografija Filipa Lučina i održana književna večer s Tomislavom Šovagovićem

Dvadeset pejzažnih fotografija autora Filipa Lučina iz Čakovca nastalih tijekom proteklih deset godina na terenima Međimurja predstavljeno je izložbom “Od stabla do šume” u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu. Izložba je otvorena prigodno u Tjednu zaštite prirode, u srijedu 19. svibnja. Lučinove fotografije odabrane su za predstavljanje u Centru temeljem Natječaja Javne ustanove Međimurske prirode za društveno-kulturni i umjetnički program na temu PRIRODA HRVATSKE za izvedbu u 2021. godini. Prijavio je svoje radove šumske tematike znajući da fotografijama potiče ljude razmišljati o prirodi:

– Kad velim stablo onda mislim na ona usamljena stabla koja su preostala u našem pejzažu. Nažalost sve ih je manje, ali kad čovjek prolazi kraj njih jednostavno ne može ih ne zamijetiti. Ona su fotografski zanimljiva, ali su isto tako dom pticama i drugim živim bićima. Šumarci su također zanimljivi kao fotografski objekti. Naposljetku, tu su i šume kojih odviše nemamo u Međimurju. U ovim preostalim imamo starija stabla o kojima se može ispripovijedati fotografska priča. Fotografije nemaju naziv, ali imaju priču.

izložba fotografija
Predstavljeno je 20 pejzažnih fotografija

Uz Međimursku prirodu koja financijski podupire odabrane programe, pomoć u realizaciji izložbe dao je i Fotoklub Čakovec, čiji je Filip član od osnutka. Uz autora u odabiru i postavu izložbe sudjelovali su Davorin Mance i Davor Žerjav.  Izložba ima humanitarni karakter:

– Želim da fotografije žive u nečijem domu. Namijenio sam ih Udruzi za zaštitu životinja “Sklonište dobrote” koja će ih iskoristiti za financiranje svojih aktivnosti. Udruga će organizirati aukciju i svaka fotografija će pronaći novog vlasnika, poručuje Lučin.

Tomislav Šovagović
U Centru Med dvemi vodami gostovao je pisac, novinar i teolog Tomislav Šovagović

Fotografije se mogu razgledati do 2. lipnja 2021. godine. Nakon izložbe upriličena je književna večer. Gostovao je novinar, pisac i teolog Tomislav Šovagović. Živopisni su detalji koje je publika doznala o njemu kroz živu riječ: Sebe doživljava kao slavonskog Dalmatinca koji živi u Zagrebu. Rođeni je Šibenčanin. Objavio je zbirke priča “Rudnik čvaraka”, “Cesta knezova Bribirskih”, “Ispod skala”, “Latifundija” te roman “Mangan”. Dobitnik je 36 književnih nagrada.  Deset priča iz Domovinskog rata uokvirio je u djelo “Kad narastem, bit ću Dražen”.  Objavljeno je u nakladi ogranka Matice hrvatske u Vukovaru u okviru natječja Ministarstva hravatskih branitelja RH. Između ostalog u njoj predstavlja košarkašku legendu Dražena Petrovića. Ovu knjigu svim zainteresiranim poklanja jer želi da dospije do što većeg broja ljudi. Ona je posveta Slavoniji i Dalmaciji, posveta tragičnim pričama Domovinskog rata.

izložba Filip Lučin
Kulturni program održan je u dvorani “Kukuvija” (foto Vanja Rodiger)

 

Plakat izložbe

Share on facebook
Facebook