Matulov grunt otvoren sadnjom lipe!

Stara hiža u Frkanovcu je u srijedu 10. ožujka pod brendom Matulov grunt otvorila svoja vrata kao mjesto interpretacije zaštićene vrste leptira i rezidencije za pisce, umjetnike, prirodoslovce i istraživače.

Na press konferenciji o značaju Matulov grunta govorili su Ana Kralj, voditeljica projekta,  Siniša Golub ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode, Zlatko Krilić predsjednik Društva hrvatskih književnika, župan Matija Posavec i državna tajnica Ministarstva turizma i sporta Sandra Herman. Sadnjom lipe na gruntištu simbolično su odaslali poruku kako će Matulov grunt postati još jedna sjajna turistička točka na hrvatskoj, ali i međunarodnoj karti znanosti, prirode, umjetnosti i književnosti. Potpisivanjem ugovora župan Međimurske županije Matija Posavec predao je Matulov grunt na korištenje Međimurskoj prirodi – Javnoj ustanovi za zaštitu prirode.

Matulov grunt sadrži prostor za boravak i stvaralački rad, stalni likovni postav o livadama i leptirima gornjeg Međimurja i području ekološke mreže u Međimurju, te prostor za predavanja i radionice.  Prvi rezidenti stižu temeljem suradnje s Društvom hrvatskih književnika.  Sporazum o suradnji na programu rezidencija Matulov grunt u Frkanovcu  potpisali su Siniša Golub ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i Zlatko Krilić, predsjednika Društva hrvatskih književnika. Znakovito, Matulov grunt je otvoren na  106. rođendan Jože Horvata, književnika i putopisca.

Svečanim otvorenjem edukacijsko-istraživačkog centra Matulov grunt u Frkanovcu zaokružen je projekt Med dvemi vodami vrijedan 12 milijuna kuna, od čega se 84,9 % sufinanciralo sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je rekonstrukcija i opremanje Edukacijsko-istraživačkog centra Matulov grunt vrijedno 1,5 milijuna kuna. Prošle su godine stavljene u funkciju nove lokacije posjetiteljske infrastrukture zaštićene prirode Regionalnog parka Mura-Drava, eko-turistička poučna staza Svetomartinska Mura, pješačka i biciklistička staza uz Muru i Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu.

Projekt Med dvemi vodami su u partnerstvu provele Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Međimurska županija, Turistička zajednica Međimurske županije i Općina Sveti Martin na Muri. Projekt je sufinanciran sredstvima Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ana Kralj
Ana Kralj
Siniša Golub
Siniša Golub

 

Zlatko Krilić
Zlatko Krilić
Matija Posavec
Matija Posavec

 

Sandra Herman
Sandra Herman

Matulov grunt otvoren sadnjom lipe!

Matulov grunt otvoren sadnjom lipe!

Matulov grunt otvoren sadnjom lipe!

Matulov grunt otvoren sadnjom lipe!

 

Share on facebook
Facebook