Matulov grunt – hiža za prirodoslovce i umjetnike

Matulov grunt
Međimurska hiža objedinit će tradiciju i moderne elemente interpretacije prirodne i kulturne baštine

Naselje Frkanovec u turističkom se smislu brendira kao srce gornjeg Međimurja. Uskoro će to naselje dobiti još jednu turističku meku. U tijeku su završni radovi rekonstrukcije stare međimurske hiže koja će uskoro postati mjesto rezidencije za prirodoslovce, ali i umjetnike. Nazvano je Matulov grunt.

 

Dio je to velebnog projekta Med dvemi vodami koji obuhvaća nedavno otvoren Centar za posjetitelje u Križovcu i pješačko- biciklističku stazu Svetomartinska Mura u Općini Sveti Martin na Muri. Vrijednost cjelokupnog projekta iznosi više od 12 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Od toga vrijednost projektne aktivnosti Matulov grunt iznosi 1,4 milijuna kuna.

Matulov grunt
Uz hižu uređuje se pripadajuće gruntište i gospodarska zgrada

Međimurska hiža u Frkanovcu građena je prije stotinjak godina u duhu tradicije ovog kraja i predstavlja dobro očuvani primjer tradicijske arhitekture Međimurja. Nalazi se na području ekološke mreže Natura 2000. Rekonstrukcijom i prenamjenom u tom će prostoru i pripadajućem gruntištu osvanuti edukacijsko-istraživački centar posvećen leptiru plavcu te drugim značajnim staništima biljnih i životinjskih vrta gornjeg Međimurja.

Matulov grunt objedinit će prostor za istraživače, stalni likovni postav o leptiru plavcu i područja ekološke mreže Natura 2000, zatim prostor za prirodoslovna i umjetnička predavanja i radionice. Centar za interpretaciju leptira plavca i značajnih staništa gornjeg Međimurja prema najavi Međimurske županije koja je vlasnik objekta i zemljišta te partner u projektu Med dvemi vodami, otvara se ovog rujna. Bit će to nova adresa turističke ponude Međimurja koje sve više postaje tražena i popularna destinacija aktivnog odmora na karti sjevera Hrvatske i kontinentalnog hrvatskog turizma.

 

Matulov grunt – hiža za prirodoslovce i umjetnike

Matulov grunt

Matulov grunt

 

Matulov grunt – hiža za prirodoslovce i umjetnike

Share on facebook
Facebook