Profesor Mišo Rašan biciklom iz Preloga do Centra Med dvemi vodami!

Skakavci i zrikavci jedna su od tema istraživačkog rada kojim se  trenutno bavi profesor kemije i biologije Mišo Rašan iz Preloga. Potrebom obilaska terena uz rijeku Muru dogovorio je susret u Križovcu sa Sarom Janković, stručnom suradnicom za poslove zaštite prirode, djelatnicom Javne ustanove Međimurska priroda.

Pogađate, sastanak u prirodi je održan. I ništa ne bi bilo neobično da profesor Rašan na sastanak u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami nije stigao biciklom!

Individualac i rekreativac

Član je Biciklističkog kluba Prelog i u slobodno vrijeme sve više biciklira i pri tome uživa u prirodi Međimurja.

– Intenzivnije se bicikliranjem bavim godinu dana, organizirano unutar kluba. Inače više od dvadeset godina povremeno bicikliram. U klubu ima više od sto članova i to ne samo iz Preloga već i iz Male Subotice, Donjeg Kraljevca, Goričana, Hodošana i drugih mjesta. Većinom imam ture po Međimurju i Podravini, a drugi članovi koji imaju više snage i bolju kondiciju jednom godišnje odazovu se bicikliranju do Vukovara i Velebita. Klub je vrlo aktivan. Ja sam rekreativac, ne odlazim na natjecateljske ture. U posljednje vrijeme dnevno prođem biciklom deset do trideset kilometara. Napravim četiri, pet tura tjedno. BIMEP nisam dosad vozio, ali sam ovog proljeća sudjelovao na biciklijadi po Donjem Međimurju odnosno na biciklijadi pod nazivom Po pedali – po Steinerovoj ruti. Vozilo se 43 kilometra. Od Preloga do Križovca ima 25 kilometara i za to mi je trebalo sat vremena. To je nekako i inače moja prosječna brzina kojom vozim na sat, dakle, oko 25 kilometara na sat. Kod Domašinca je mali uspon, pa mi je i malo sporije išlo. Ali, nema problema. Izdržao sam, našalio se profesor na svoj račun.

Mišo Rašan

U okruženju Centra nalaze se i funkcionalni stalci za bicikle

Vrijeme za rekreativni odmor i fotografiju

Kad biciklira, profesor Rašan ima i dar opažanja zanimljivosti iz biljnog i životinjskog svijeta:

– Uvijek se opazi nešto novo. Sad je u cvatu jedna vrsta lepirnjače. Njezini cvjetovi su prekrasni i lako se uočavaju u prirodi. To je trenutno zgodno za vidjeti, stati i fotografirati. Budući da sam ja, kako se volim našaliti, intelektualac agrarnog porijekla, ovih mi je dana u fokusu najviše kukuruz. Lijepo je pratiti kako raste, opaziti njegovu trenutnu tamnozelenu boju i kako je pun klorofila. Obožavatelj sam prirode. Zbog toga me neki biciklisti ne vole u društvu. Jer  kad u prirodi opazim nešto što mi se sviđa,  moram stati i to fotografirati.

Mišo Rašan

Biciklisti se mogu odmoriti uz igralište ili u hladovini sjenice, a također i razgledati galerijski postav Mura, Drava i Moj hrast Adam

Flora i fauna Međimurja

Mišo Rašan predstavio je i svoj profesionalni rad. Profesor je kemije i biologije i radi u Srednjoj školi Prelog. Radio je prije i u osnovnoj školi u Hodošanu. Kod učenika potiče interes za prirodne znanosti:

– Sa učenicima se dosta bavim istraživačkim radovima. To su radovi neposredno iz prirode, ali ima i drugih tematika. Vodim i administriram zanimljivu stranicu na Facebooku zajedno sa Lukom Hercigonjom. To je stranica Flora i fauna Međimurja.

Pokušavamo popularizirati biljni i životinjski svijet te nešto malo svijet gljiva na području naše županije. Koautor sam desetak izdanja udžbenika i radnih bilježnica te koautor u nekim znanstvenim radovima objavljenim na stručnim kongresima ili časopisima.

Mišo Rašan

U radno vrijeme Centra biciklisti mogu u sanitarnom čvoru nadopuniti svoje zalihe pitke vode

Fasciniran geološkim pristupom

U Križovec je odlučio doći biciklom znajući da Centar za posjetitelje ima odgovarajuću infrastrukturu za bicikliste. Već prije je razgledao suvremenu interpretaciju prirode u postavu Med dvemi vodami. Dojmovi su još uvijek snažni:

– Postav je fenomenalan. Pohvaljujem cijeli tim koji je to odradio. Sviđa mi se što je Mura obrađena s različitim aspektima i od samog njezinog izvora. Posebice me fascinira geološki pristup rijeci Muri. Kako sam strukom vezan uz biljni i životinjski svijet, upravo me ovaj geološki dio o kojem manje znam osobito zainteresirao, fantastičan je.

Podsjetimo, galerijski postav Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu dostupan je za razgled utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 15 sati (ponedjeljkom ne radi). Petkom, subotom i nedjeljom Centar je otvoren od 10 do 17 sati. Dobrodošli su i svi posjetitelji biciklisti!

Mišo Rašan

Istraživački rad na terenu uz Muru

Mišo Rašan

Rezultate istraživanja na temu skakavaca i zrikavaca u Međimurju zasigurno ćemo moći saznati u nekom budućem objavljenom stručnom radu profesora Rašana

 

Mišo Rašan

Zasluženi odmor u sjenici Centra prije povratka i bicikliranja u Prelog

Share on facebook
Facebook