Aktivnosti na projektu “Med dvemi vodami”

Projekt „Med dvemi vodami“ čiji je korisnik Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, a partneri Međimurska županija, Općina Sveti Martin na Muri, Turistička zajednica Međimurske županije te Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA trebao je sa svim svojim aktivnostima završiti tijekom ožujka 2020. godine, međutim zbog kasnijeg ugovaranja određenih aktivnosti u odnosu na planirano, projekt je produžen do prosinca 2020.

Podsjećamo da je okosnica projekta uređenje tri lokaliteta posjetiteljske infrastrukture vezana uz prirodnu baštinu Međimurske županije i to Centra za posjetitelje “Med dvemi vodami” u Križovcu kao središnje i polazišne točke u interpretaciji prirodne baštine od lokalnog do globalnog značaja te poučne staze Svetomartinska Mura na području Općine Sveti Martin na Muri i edukacijsko-istraživačkog centra Matulov grunt u Frkanovcu.

U ovom trenutku, većina planiranih projektnih aktivnosti je završena ili je u završnoj fazi realizacije, pa su tako mnogi već vjerojatno šetali ili vozili bicikl novouređenom stazom uz obalu rijeke Mure u Svetom Martinu na Muri, koja je u potpunosti završena već krajem prošle godine. Centar za posjetitelje “Med dvemi vodami” završno je uređen te je ovih dana trebao primati prve posjetitelje, međutim situacija koja nas je sve skupa zadesila prolongirala je službeno otvorenje centra. Radovi na edukacijsko-istraživačkom centru Matulov grunt u Frkanovcu započeli su krajem ožujka te se završetak istih predviđa za jesen ove godine.

Uz gore nabrojene aktivnosti koje su vezane za rekonstrukciju, gradnju i opremanje objekata, Međimurska priroda je provela i brojne druge, tzv. „soft“ aktivnosti na projektu. Tako je izrađen marketing plan područja prirodne baštine Međimurske županije, kao i vizualni identitet za sva tri lokaliteta posjetiteljske infrastrukture koji se uređuju projektom. Kroz participativni proces s dionicima izrađen je akcijski plan upravljanja posjetiteljima zaštićenih prirodnih vrijednosti Međimurske županije, uređena je i otisnuta fotomonografija o prirodnoj baštini Međimurske županije, snimljeni su edukativno-dokumentarni filmovi na razne teme vezane uz prirodu zavičaja, dok su se brojni  dionici, ali i sami djelatnici ustanove educirali kroz brojne edukacije organizirane kroz projekt.

Aktivnosti na projektu “Med dvemi vodami”

Do kraja projekta potrebno je provesti još nekolicinu edukativnih i promidžbenih aktivnosti, od edukativne medijske kampanje o važnosti očuvanja prirodnih vrijednosti do izrade nove internet stranice Centra za posjetitelje “Med dvemi vodami”, kao i aplikacije za pametne telefone. Izvanredna situacija koja nas je zadesila usporila je projektne aktivnosti, međutim nadamo se da ćemo uskoro moći punom brzinom nastaviti provođenje aktivnosti, a kao vrhunac otvoriti vrata novouređenim edukativnim posjetiteljskim sadržajima. 

Aktivnosti na projektu “Med dvemi vodami”

 

Share on facebook
Facebook